StoryEditor

Jastrabi v ECB skončili

25.03.2014, 17:30
V ECB sa niečo deje. Jastrabie krídlo sa úplne vytratilo.

Od začiatku tohto roka, presnejšie od konca februára majú nemecké akcie veľký problém. Na začiatku sme mohli povedať, že ide o geopolitický konflikt Ruska s Ukrajinou. Prípadné ekonomické sankcie voči Rusku a odpoveď Ruska na ne by mohli znamenať začiatok obchodnej vojny. Lenže existuje ešte jeden dôvod na obavy zo strany nemeckých podnikov. Sila Eura. Na grafe nižšie vidíme výkon DAXu voči S&P500, pokles bielej línie značí relatívne pokles DAXu voči americkým akciám. Zeleným je vývoj očakávaní IFO (podnikateľskej dôvery). Tam vidíme pokračujúci pokles, po slabšom výsledku vo februári sklamal aj marcový prieskum. Kým prvá vlna poklesu DAXu sa môže pripísať aj krymskej kríze, druhý prišla s prielomom Eura na nové maximá, nad 1.38.

A nebude pravdepodobne náhoda, že práve v týchto dňoch sa úplne vytratilo jastrabie krídlo z ECB. Doteraz sme mali holubičí tábor na čele s Francúzskom, kam patril hlavne juh eurozóny. Na opačnej strane stálo Nemecko, Benelux a Fínsko, ktoré mali prudérnejší prístup k menovej politike. Avšak včera zástupca fínska Liikanen povedal, že ECB ešte môže znížiť sadzby. Najväčší jastrab z Bundesbank Weidmann rovno povedal, že negatívna depozitná sadzba by mohla korigovať efekt zo silného eura a dokonca že prebiehajú debaty o tom, či by QE porušilo európske zmluvy alebo nie. Taliansky zástupca Visco povedal, že ECB nemôže nakupovať dlh krajín, ktoré nemajú stabilné verejné financie (možno to je dôvod, prečo zrazu periférne krajiny ohlasujú odhodlanosť splniť cieľ deficitov). Slovenský zástupca Makúch už len dodal, že proti QE by nehlasoval a vidí priestor na oslabenie Eura do konca tohto roka. Zjavne je tu skutočne obava, že vysoký kurz eura udusí ekonomiku v deflačných tlakoch. Kým pred dvomi rokmi tu boli obavy o to, či sa eurozóna nerozpadne, teraz máme obavy o rast eura.

Tak sa zdá, že ECB čochvíľa nebude holubičia na eure, ale rovno medvedia. To by mohlo pomôcť hlavne nemeckým akciám, ktoré sa snažili tieto komentáre využiť na väčšiu korekciu posledných poklesov. A dnes stále rastú o 1.3%, kým americké akcie, ktoré dostali do vienka 6-ročné maximá spotrebiteľskej dôvery dnes rastú len o 0.3%. Takže napriek tomu, že Nemecko dnes poskytlo slabé dáta a USA silnejšie, DAX prekonáva americké akcie v raste. A to pripisujeme práve komentárom ECB, že sa ide uvoľňovať menová politika, len sa musí nájsť vhodný spôsob.

Rizikom je stále obchodná vojna medzi EÚ a Ruskom, avšak zatiaľ ju ani ruské akcie neberú vážne a dnes rastú o viac ako 2%. 

01 - Modified: 2006-03-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ak inflácia neustúpi, môže zvýšiť úroky
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-03-20 19:26:24 - Feat.: - Title: Guvernér lotyšskej centrálnej banky súhlasí s odhadmi trhov na tri redukcie sadzieb ECB v tomto roku 05 - Modified: 2024-03-18 15:23:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa po facke od investorov opäť vydalo na finančné trhy. Požičali sme si drahšie ako Grécko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:39