StoryEditor

Európa je spálená krajina. Budúcnosť patrí Francúzsku

27.09.2013, 00:10
Zástancovia uťahovania urobili hroznú chybu a zruinovali životy miliónov ľudí.

Dalo sa asi čakať, že zástancovia utiahnutej politiky budú brať za dôkaz svojho víťazstva najmenší náznak toho, že sa ekonomika eurozóny zlepšuje. Wolfgang Schäuble ale moje očakávania predsa len prekonal. Vo Financial Times totiž požaduje úplné zadosťučinenie po tom, čo sa dostavil jeden jediný štvrťrok rastu. Nezabúdajme hlavne na to, že na trhu práce vyzerá situácia nasledovne (plnou čiarou vývoj zamestnanosti v eurozóne, prerušovanú v EÚ):

Ak niekto tvrdí, že ide o obrázok úspešných príprav na štrukturálne reformy, vyžaduje to od neho nutnú dávku trúfalosti. Čo všetky tie zničená pracovné miesta a niekedy dokonca aj životy? Čo milióny mladých Európanov, ktorí stále nemôžu ani dúfať v to, že získajú slušnú prácu? Z pohľadu ekonóma je pozoruhodné najmä Schäubleho tvrdenie, že Európa ide cestou, ktorú ukázalo Švédsko na začiatku 90. rokov a Ázia na ich konci. Ich politika totiž zahŕňala aj veľké oslabenie menového kurzu. Nešli teda cestou mučivej vnútornej devalvácie, ku ktorej by malo dochádzať na periférii eurozóny. Ako som už niekoľkokrát upozorňoval, ázijské ekonomiky dosiahli rýchleho oživenia, zatiaľ čo Európa prechádza nekonečnou depresiou.

 

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

MMF varuje pred stavom rakúskych bánk

Bolo by bez eura skutočne lepšie?

Inflácia v Nemeck stagnovala

Musíme si uvedomiť, že v tomto okamihu už nejde len o ideológiu, ega a kariéry, ktoré sú v stávke. Dôkazy totiž ukazujú, že zástancovia uťahovania urobili hroznú chybu a zruinovali životy miliónov ľudí. Nikdy to nepriznajú a budú sa vrhať po všetkom, čo sa im hodí ako argument, tvrdí na svojom blogu Paul Krugman. A pridáva aj úvahy týkajúce sa Francúzska:

O jednej výhode Francúzska sa málo hovorí. Predstavuje ju demografický vývoj a relatívne vysoká miera pôrodnosti. Francúzsko by tak za čas malo predstihnúť Nemecko a stať sa najväčšou ekonomikou kontinentálnej Európy. Ukazujú to aj projekcia francúzskej OFCE, ktorú zhŕňajú nasledujúce grafy očakávaného vývoja populácie v Nemecku a Francúzsku a očakávaného produktu v týchto dvoch krajinách. Nemecko by si malo užiť svoju hegemóniu, kým ešte trvá. Budúcnosť Európy bude možno patriť Francúzsku.

( Zdroj : Blog Paula Krugmana )

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-24 10:07:02 - Feat.: 0 - Title: Fotbalový trenér Csaplár podepsal kontrakt s klubem Panionios
01 - Modified: 2022-03-17 10:49:51 - Feat.: - Title: Izraelský plyn ako eso v rukáve? Plynovod EastMed by Európe energeticky odľahčil 02 - Modified: 2022-02-10 09:03:18 - Feat.: - Title: Finlandizácia Ukrajiny? Macron oprášil Zemanovu kacírsku myšlienku 03 - Modified: 2021-11-14 07:57:09 - Feat.: - Title: Márnivá kráľovná, ale aj obeť hoaxov. Šperky Márie Antoinetty sa dnes dražia za milióny 04 - Modified: 2021-11-05 12:52:06 - Feat.: - Title: Francúzski biskupi priznali „zodpovednosť“: Za posledných 70. rokov evidujú viac ako 200-tisíc zneužitých detí 05 - Modified: 2021-09-11 14:03:13 - Feat.: - Title: Ursula von der Leyenová aj Emanuel Macron: Svetoví lídri si pripomínajú výročie pádu dvojičiek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:33