StoryEditor

Pasca, v ktorej žijeme

11.10.2013, 00:05
Prečítajte si komentár dňa Ronalda Ižipa o tom, že šanca na pokojné vyriešenie krízy za posledné mesiace opäť raz poklesla.

Počas posledných týždňov sa udialo veľa podstatného, od odloženia znižovania QE až po ohlásenie nového šéfa Fedu. Avšak tá najpodstatnejšia informácia môže pochádzať z rozhodnutia najväčšieho hedžového fondu, Bridgewaters, ktorý začal nakupovať americké dlhopisy. Bolo to prekvapením, keďže jeho šéf (Ray Dalio) je veľkým zástancom Prekrásneho deleveridžingu – spôsobu ako svet môže vyviaznuť z krízy bez kolapsu. Zdá sa tak, že šance na Prekrásny deleveridžing výrazne poklesli.

Dôvodom vzniku krízy a jej dĺžky je nahromadený dlh. Celkový svetový dlh momentálne predstavuje viac ako 350% globálneho HDP. Tento dlh len zriedkakedy v histórii presiahol úroveň 200%, aj to iba v časoch vojny. Jeho súčasná extrémna úroveň znamená vysoké úrokové splátky a neschopnosť dlžníkov si ďalej požičiavať. Naopak, núti ich šetriť a znižovať svoje výdavky. Vytvára tak tlak na pokles ekonomického rastu a cien – defláciu.

Pokiaľ bude takýto vysoký dlh exitovať, z krízy sa nedostaneme. Dá sa však zlikvidovať tromi spôsobmi.  Prvým sú bankroty, druhým je hyperinflácia. Oba však prinášajú obrovské sociálne tenzie. Ideálnym je preto tretí, najmenej bolestný spôsob, keď je nominálny ekonomický rast (rast + inflácia) vyšší ako nominálne úrokové sadzby. Vtedy inflácia postupne požiera hodnotu dlhov. Po dlhých rokoch vyššej inflácie sa svet stane opäť zdravým.  

Presne toto sa Ben Bernanke snažil pomocou kvantitatívneho uvoľňovania dosiahnuť. Bernanke však zlyhal a inflačné očakávania sa aj napriek neobmedzenému QE začali prepadať. Deflácia Bernankeho porazila. Dôvod je jednoduchý – ekonomika sa nachádza v štrukturálnej pasci. Tá označuje stav, keď v ekonomike existujú výrazné nadmerné kapacity, ktoré sú umelo držané pri živote. Tieto kapacity viažu kapitál a vzácne zdroje a bránia tak, aby sa navrátili do ekonomiky a podporili rast.

Trh by si s nadmernými kapacitami rýchlo poradil, no nízke úrokové sadzby a vládne dotácie zabraňujú ich likvidácií. Fed, ktorého filozofia je postavená na Kyenesových ekonomických modeloch, nerozumie, prečo nové peniaze v ekonomike nedokážu naštartovať dopyt. QE robí opak toho, čo je zamýšľané. Jediné, čomu pomáha je rast finančných aktív. A keďže tie držia najmä bohatí ľudia, sme svedkami najväčšej redistribúcie bohatstva od strednej vrstvy smerom k bohatým v histórií.

Politológovia sa preto pozastavujú nad faktom, že Obama za nového kandidáta na predsedu Fedu navrhol Yellenovú, ktorá je ešte väčším fanúšikom QE ako Bernanke. Konšpirátori sa zase pozastavujú nad faktom, že Yellenová je ďalšou z radu šéfov Fedu židovského pôvodu. Investori sa zase pozastavujú nad ďalším akademikom v roli šéfa najmocnejšej inštitúcie na svete. A práve akademická činnosť jej manžela, Georga Ackerlofa, dodáva Yellenovej trpkú príchuť.  

Ackerlof dostal Nobelovu cenu za ekonómiu za svoju prácu s citrónmi (ojazdenými autami). V nej argumentoval, že kvôli asymetrickej informácií o stave vozidla, budú z trhu s ojazdenými autami vytláčané dobré autá a ostanú na ňom prevažne autá menej hodnotné. To pripomína Greshamov zákon, podľa ktorého zlé peniaze vytlačia dobré peniaze s častým následkom hyperinflácie.

Za posledných 15 rokov sme videli, ako kvôli nízkym úrokovým sadzbám zlé investície vytlačili dobré investície. Takmer každá investícia v súčasnosti je kvôli jej nadhodnotenej cene zlá. Skôr či neskôr sa aktíva budú musieť priblížiť svojej reálnej hodnote. Tento proces môže odštartovať Greshamov zákon v praxi. Šanca na pokojné vyriešenie krízy za posledné mesiace opäť raz poklesla.

 

TRIM Broker

Obchodovanie s TRIM Broker

01 - Modified: 2005-07-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Erdogan: Turecko má právo stíhať kurdských povstalcov v Iraku
01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-02-06 10:00:00 - Feat.: - Title: Zadĺžené Zlaté Moravce lákajú na jarmok vystúpením Dary Rolins. Peniaze mohli použiť inde, sťažujú sa obyvatelia 03 - Modified: 2023-10-24 10:54:55 - Feat.: - Title: Veritelia aj dlžníci v eurozóne sa vyhýbajú úverom, keďže úroky stúpajú, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2023-10-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Zoroslav Kollár hovorí o Pčolinského veriteľoch, ten sa k nim nevyjadruje. Dlhu stotisíc eur sa už zbavil 05 - Modified: 2023-08-27 13:55:18 - Feat.: - Title: Má za sebou problémy na severe Slovenska. Známa stavebná firma čelí hrozbe konkurzu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 06:00