StoryEditor

Oklamali tisíce Čechov. Vrátane slávnych

28.01.2014, 23:00
Česko čelí jednému z najväčších podvodov desaťročia. Členovia nebankového družstva takmer prišli o milióny.

Pre príklad finančného kolapsu firmy, ktorá sa tvárila veľkolepo netreba chodiť ďaleko za hranice, ani do minulosti. Najväčšia česká družstevná záložňa Metropolitní spořitelní družstvo, ktorej sa hovorilo aj „kampelička“ nedávno prišla o licenciu. A aby toho nebolo málo, údaje jej 14 tisíc členov unikli na internet. Tí v nej mali uložené takmer tri miliardy korún, teda asi sto miliónov eur.

Veľké oči

Na začiatku samozrejme nikto netušil, že z demokratického družstva sa vykľuje podvod. V roku 2002 štát sprísnil pravidlá pre sporiteľné družstvá po sérii ich krachov v 90. tych rokoch. Klienti vtedy prišli o milióny korún. Česi si však ku svojim „kampeličkám“ našli znova cestu a to využili zakladatelia Metropolitního spořitelního družstva. V Brne tak vznikla najväčšia družstevná záložňa v krajine. Roky kampelička dobre prosperovala. No v decemri minulého roka jej česká národní banka odňala licenciu nebankovky. Ukázalo sa, že úverovala totiž nemajetné firmy v zahraničí. Peniaze členov družstva tiekli nevedno kam, do nenávratna. Výsledkom boli zablokované účty a tisíce sklamaných klientov.

      

Čo je sporiace družstvo

- demokratické sporiace družstvo, v Česku nazývané kampelička je nebankovou spoločnosťou

- nemá však klientov, ale členov

- každý člen musí zaplatiť najskôr členský poplatok, potom vklad a hneď môže využívať služby záložne, ktoré sú veľmi podobné tým bankovým

- poskytujú účty, aj úvery

- názov kampelička vznikol ešte v 19. storočí podľa najväčšieho propagátora týchto služieb Františka Cyrila Kampelíka.

Sklamané celebrity

Práve v týchto dňoch si členovia družstva vyberajú svoje vklady zo skrachovanej „kampeličky“. Na rozdiel od klientov slovenských nebankoviek, svoje peniaze aj reálne dostali. Firma mala na účte dostatok peňazí a vklady v nej sú navyše v systéme fondu ochrany vkladov. Podľa informácií českých médií ich ľudia vyberajú ako o život. A pritom na začiatku do nej naváhali vložiť milióny.

Jednou z členiek družstva bola aj slovenská modelka žijúca v Česku Andrea Verešová. S vkladom 1,7 milióna korún patrila medzi 38 percent tých, ktorí do družstva vložili viac ako milión. Najbohaší klient mal vo firme uložených celých 11 miliónov korún.

Podvod bez mena

Dodnes je záhadou, kto vlastne za brnenským Metropolitným družstvom stojí. Členovia družstva tejto firme zverili milióny bez toho, aby vôbec vedeli, kam ich peniaze pôjdu. Tento príbeh nebankovky má našťastie dobrý koniec. No opäť sa ukázalo, že ľudská naivita nemá hraníc.

01 - Modified: 2005-12-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kirk Kerkorian predal akcie GM
01 - Modified: 2017-06-20 15:28:26 - Feat.: - Title: Muž, ktorý stratil stovky miliónov doslova za noc. A stalo sa mu to dvakrát 02 - Modified: 2017-05-31 16:05:52 - Feat.: - Title: Jeho objavy majú hodnotu stoviek miliónov. Aj tak umrel zabudnutý a chudobný 03 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Zo stoviek miliónov padol na dno. Mika Tysona pripravili o majetok holuby 04 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Bol jedným z najbohatších Čechov. Potom prišla strata polovice majetku, bankrot a odchod do cudziny 05 - Modified: 2017-05-18 06:37:27 - Feat.: - Title: Z milionára padol na úplné dno. A nebolo to vlastnou vinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:29