Markets-reuters
StoryEditor

Rok 2016 ma zatiaľ jasného víťaza (komentár dňa)

17.02.2016, 07:25
Výpredaje na akciových trhoch priniesli veľkému množstvu investorov ako aj profesionálnym a úspešným manažérom hedžových fondov nemalé bolesti hlavy.

Od začiatku roku je to pre hedžové fondy, akési vyššie formy kolektívneho investovania, v skutku pohroma. Niektoré sú až v dvojcifernom mínuse. Jedna stratégia však vysoko vyčnieva nad kopou porazených. Jedná sa o tzv. CTA, ktoré vďačia za svoj úspech počítačom.

Podľa dát od spoločnosti Hedge Fund Research sú hedžové fondy od začiatku roka v priemere v mínuse asi 4,4 percenta. Pre manažérov fondov je nový rok zatiaľ len jedna veľká pohroma, i keď sú ich čísla v priemere lepšie ako je na tom trh. Január bol podľa dát od eVestment pozitívny len pre asi tretinu hedžových fondov. Manažéri fondov majú pritom za sebou v priemere aj nie veľmi úspešný rok 2015.

Pri pohľade na stratégie fondov sa však dá podstatne ľahšie oddeliť zrno od pliev. Trh hedžových fondov ponúka veľkú škálu investičných stratégii ako napr. long/short akcie, globálne makro, stratégia založená na trhových udalostiach, activist, distressed stratégiu, či mnohé iné.

Stratégie, ktorým sa momentálne darí najmenej sú pochopiteľne tie, ktoré sú zamerané na dlhopisy v špekulatívnom pásme tzv. high yield a akcie. Môžu za to turbulencie na trhoch a zvýšenie sadzieb FEDom, ktoré ubralo z trhu likviditu. Samozrejme, aj tu existujú výnimky a niektoré long/short akciové stratégie si aj v januári pripísali zisky.

Investičná stratégia, ktorá v roku 2016 však žne v priemere najväčší úspech, sú manažované futures fondy, známe ako commodity trading advisers (CTA). Tieto fondy sú špecifické tým, že sú manažované niekým iným ako vlastníkom fondu, pričom sa jedná o stratégiu sledujúcu trendy prostredníctvom kvantitatívnej analýzy. Tú zväčša vykonávajú počítače, takže inak povedané, od začiatku roka sa najviac darí práve počítačom.

Priemerný CTA fond je podľa dát banky HSBC v tomto roku v priemere ziskový asi 5,5 percenta. Pre „CTAčka“ bol dobrý aj minulý rok, keď sa tešili kapitálovým prítokom od investorov, ktorí si čoraz viac všímali túto stratégiu. Manažované futures fodny si v januári pripísali podľa reportu od spoločnosti eVestment v priemere zisky asi 1,9 percenta, čo je najviac od rovnakého obdobia minulého roka. Väčšie manažované futures fondy, t.j. tie s objemom aktív väčším ako 1 miliarda dolárov, dosiahli v januári tohto roka zisky až 2,52 percenta. Tomuto segmentu sa darilo aj minulý rok.

Trh s CTA však nie je homogénny. Niektoré sa obchodujú len za malom počte trhov, niektoré po celom svete a teda na viac ako 140 trhoch. CTAčka sa môžu líšiť aj stratégiami. To tento beztak komplikovaný fond robí pre mnohých investorov ešte menej príťažlivým. Ako u iných hedžových fondov, aj tu platí, že ak investor nevie, resp. nerozumie, ako stratégia funguje, jeho vôľa investovať bude výrazne menšia.

Možno práve štúdium a následné pochopenie stratégie hedžových fondov je cesta, ktorá prinesie investorom v tomto roku zisky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 22:54