Čína parlamentREUTERS
StoryEditor

Čína plánuje zdaňovať devízové transakcie (komentár dňa)

16.03.2016, 14:30
Po tom, čo sa Číne podarilo presvedčiť Medzinárodný menový fond aby jej menu, juan, zaradil do prominentného koša MMF známeho ako Zvláštne práva čerpania (SDR), sa krajina rozhodla pre krok, ktorý sa MMF až tak páčiť nebude.

Čína podľa dostupných informácií plánuje zaviesť tzv. Tobinovu daň, ktorá zdaňuje spotové konverzie medzi menami. Z určitého uhľa pohľadu sa dá táto daň považovať za formu kapitálovej kontroly, keďže umelo zvyšuje cenu pre devízové transakcie s juanom.

Čínska centrálna banka podľa zistení agentúry Bloomberg už načrtla plány pre zdaňovanie transakcií na devízových trhoch, ktoré by krajine mali napomôcť znížiť dopady menových špekulácií namierených proti čínskemu juanu. Tobinovu daň, ktorú navrhol laureát Nobelovej ceny za ekonomiku James Tobin, by však krajina spustila len postupne, pričom spočiatku by počas doby prispôsobenia sa novým pravidlám bola na nule. Daň by sa však nemala týkať firemných transakcií týkajúcich ako hedžingu či iných devízových operácií.

Konsenzus trhu pre tento rok očakáva postupné oslabovanie čínskej meny juan. Niektoré analytické domy sú však podstatne agresívnejšie. Napríklad Goldman Sachs tvrdí, že juan do konca roka oslabí zo súčasných 6,51 na rovných 7 juanov za dolár. Podľa Goldman Sachs za tým bude jednak, že americký dolár bude tento rok ťažiť až z troch zvýšení sadzieb FEDom, pričom ekonomický rast USA bude nad úrovňou trendu. NA druhej strane bude oslabovať aj čínska mena, ktorú nadol potiahne spomaľovanie sa čínskej ekonomiky.

Prípadné zavedenie spomínanej Tobinovej dane by bolo extrémnym opatrením čínskych tvorcov politík pre zamedzenie špekulatívnych stávok proti juanu. Štátom riadené banky pritom opakovane intervenovali v snahe podporiť čínsku menu a vláda zároveň zintenzívnila svoje snahy pre obmedzenie odlivu kapitálu z krajiny. Zavedenie Tobinovej dane by však Číne skomplikovalo plány k povýšeniu juanu na medzinárodnú rezervnú menu. Zároveň by toto rozhodnutie naštiepilo kredibilitu čínskych autorít, ktoré ešte nedávno hovorili, že smerovanie čínskej ekonomiky a jej meny budú mať čoraz viac pod taktovkou trhových mechanizmov. Jedná sa tak o krok smerom dozadu. Nálada na trhu sa ľahko naštiepi, investori budú panikáriť ešte viac a odlivy kapitálu sa tak len zvýšia.

Zavedenie akýchsi kapitálových kontrol zo strany čínskych autorít by však mohlo byť aj znamením, že Čína chystá ďalšiu prekvapivú devalváciu svojej meny. Ekonomické výhody tohto kroku sú pri stále exportne orientovanej Číne jasné. Otázne však je, či takýto krok stojí za obetovanie ešte relatívne reálnej nádeje, že by Čína mohla vyzvať americký dolár o pozíciu svetovej rezervnej meny.

01 - Modified: 2024-05-02 09:47:58 - Feat.: - Title: Šalamúnove ostrovy majú nového premiéra, podporuje blízke vzťahy s Čínou 02 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 03 - Modified: 2024-05-02 07:49:55 - Feat.: - Title: USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia 04 - Modified: 2024-05-02 06:57:58 - Feat.: - Title: Prírodná katastrofa. Prepadnutie diaľnice po lejakoch v Číne si vyžiadalo najmenej 36 životov 05 - Modified: 2024-05-02 06:27:15 - Feat.: - Title: Filipíny si predvolali čínskeho vyslanca kvôli útokom na lode v Juhočínskom mori
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 23:24