StoryEditor

WhatsApp je zlatá baňa. Nabaliť sa chce aj európsky gigant

25.02.2014, 13:48
Najväčší nemecký operátor Deutsche Telekom zvažuje spoluprácu s WhatsApp.

Najväčšie akvizície na internetovom trhu za viac ako dekádu má svoje prvé "dozvuky".

Potom, čo internetová sieť Facebook minulý týždeň oznámila kúpu prevádzkovateľa aplikácie pre mobilnú komunikáciu medzi smartphonmi WhatsApp za 19 miliárd dolárov, množia sa signály o snahe telefónnych operátorov ukrojiť si z úspechu WhatsApp svoj ​​diel. Najväčší nemecký operátor Deutsche Telekom plánuje rozšíriť svoje služby s cieľom nalákať rôzne skupiny zákazníkov, okrem iného tiež zvažuje spoluprácu s WhatsApp.

Deutsche Telekom je pripravená uzavrieť partnerstvo s WhatsApp na trhoch ako Rumunsko, nie na trhu domácom, uviedla členka predstavenstva spoločnosti Claudia Nemat. DT vsádza na širšie portfólio služieb. "Neočakávame, že jeden jediný model zabezpečí úspech, ale vsádzame na koexistenciu služieb," uviedla Nemat na konferencii Mobile World Congress v Barcelone. "Výber potom závisí na veku užívateľa a miere ochrany súkromia, akú preferuje," dodala.

O zahrnutí služby WhatsApp do svojich kontraktov rozhodla tento rok nemecká divízia holandskej KPN, E-Plus. Služba, ktorá za 19 miliárd dolárov prejde pod krídla Facebooku, skôr vnímaná vďaka možnosti bezplatne posielať správy, obrázky či videá ako nevítaný súper tradičnému odosielaniu sms správ, teraz vďaka svojmu takmer pol milióna užívateľov láka k spolupráci čoraz viac operátorov. Spoločnosť Ovum odhadla, že alternatívne formy zasielania správ, na čele práve s WhatsApp, ukrojili telekomunikačným spoločnostiam na tržbách v minulom roku 32,5 miliardy dolárov, a do roku 2016 by táto suma mala vzrásť na 54 mld dolárov.

WhatsAppu konkurujú čínska služba Wech, kórejská KakaoTalk, japonská Line a i Facebook Messenger. Spoluprácou Deutsche Telekom, Vodafone Group a ďalších operátorov vznikla tiež platforma Joyn, ktorá má byť čoskoro zavedená vo väčšom počte európskych krajín, uviedla členka správnej rady DT.

WhatsApp má viac ako 450 miliónov užívateľov a tento počet rastie každý deň zhruba o ďalší milión, uvádza Bloomberg. Facebook tak pokračuje v rozširovaní portfólia svojich aplikácií s cieľom naplniť požiadavky a potreby čo najväčšieho počtu ľudí. Podľa dohody o prevzatí budú 4 mld USD z kúpnej ceny vyplatené v hotovosti a zvyšných 15 miliárd v akciách, z toho 3 mld USD v podieloch s obmedzenými právami do rúk zakladateľov a zamestnancov WhatsApp. Jedná sa o najdrahšiu akvizíciu internetových firiem od roku 2001, kedy došlo za 124 miliárd USD k fúzii Time Warner a AOL.

Cena akvizície mnohým investorom vyrazila dych, podľa zakladateľa a CEO Facebooku Marka Zuckerberga má však WhatsApp hodnotu ešte vyššiu. "Už bezmála pol miliardy ľudí si zamilovalo WhatsApp, z nášho pohľadu sa jedná o najúžasnejšiu mobilnú aplikáciu, ktorá zatiaľ existuje," povedal Zucerkberg na konferencii v Barcelone s tým, že sa vďaka nej podarí prepojiť ešte väčší počet ľudí. Povedal tiež, že po takto veľkej transakcii Facebook "pravdepodobne s akvizíciami na chvíľu končí". Hoci príjmy WhatsApp ako také sú nízke (odhaduje sa približne 1 miliarda dolárov ročne), hodnota služby porastie s ohľadom na strategický potenciál, možnosť zdvojnásobiť počet užívateľov a tiež zhodu s profilom Facebooku.

Zuckerberg má veľké plány. Okrem iného povedal, že sa chce zamerať na spoluprácu s tromi až piatimi mobilnými operátormi s cieľom prepojiť miliardy ľudí po celom svete s internetovou sieťou. V rámci tejto iniciatívy partneri zaistia technológie a dátové služby zadarmo ľuďom, ktorí si to nemôžu dovoliť. Zuckerberg chce umožniť masám prístup na sociálne služby, posielanie správ alebo získavanie informácií ohľadom počasia a počíta s tým, že táto iniciatíva bude pre niekoľko úvodných rokov stratová.

"Ak urobíme niečo dobré pre svet, časom nájdeme spôsob, ako na tom tiež zarobiť," myslí si šéf najväčšej sociálnej siete sveta. Táto iniciatíva nie je úplnou novinkou - už vlani v auguste Facebook oznámil vytvorenie skupiny technologických firiem s názvom Internet.org a cieľom zabezpečiť internet pre 5 miliárd ľudí, ktorí prístup zatiaľ nemajú. Do projektu sa zapojili napríklad výrobcovia mobilných telefónov Samsung Electronics a Nokia alebo výrobca chipov Qualcomm.

Akcie Facebooku strmo stúpajú - po včerajšom závere o 3,2% vyššie si od začiatku roka už pripisujú zisk bezmála 30%. Prvotné obavy, že Facebook preplatil WhatsApp nezmyselne vysokou čiastkou, rýchlo pominuli. Traderi od 20. februára, kedy bol konrakt oznámený, zobchodovali 554 tisíc "býčích" opcií na akcie Facebooku denne (priemer za rok 2014 je 247-tisíc).
(Zdroj: Bloomberg, Business Insider)

01 - Modified: 2006-02-06 07:46:06 - Feat.: 0 - Title: Antimonopolní úřad zrušil pokutu pro Škodu Auto
01 - Modified: 2024-02-23 12:06:56 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom vlani zdvojnásobil čistý zisk. Prispel k tomu predaj rádiových veží 02 - Modified: 2023-06-02 13:27:10 - Feat.: - Title: Deutsche Telekom spája mladých Európanov tisíckami bezplatných hudobných zážitkov 03 - Modified: 2023-03-02 13:35:43 - Feat.: - Title: V prípade prírodných katastrof mobilné siete potrebujú plán B. Riešenie je v podobe satelitnej komunikácie 04 - Modified: 2022-11-08 07:45:01 - Feat.: - Title: Uistite sa, že sa vaši blízki majú dobre, odporúča Deutsche Telekom vo vianočnom spote 05 - Modified: 2022-08-16 12:10:45 - Feat.: - Title: Ďalší finančný doping pre nemeckého hegemóna. Bayern získa od telekomunikačného giganta štvrť miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:41