StoryEditor

Inteligentné účty? Pre bonitnejších klientov

06.05.2003, 00:00

Bežný účet v banke za vás môže aj myslieť. Na základe vami určených pravidiel sám rozhodne, kedy a akú sumu vám z vášho bežného účtu prevedie na iný účet, ktorý je lepšie úročený. A ak sa prostriedky určené na bežné mesačné výdavky znížia na vašom bežnom účte pod hranicu, ktorú si pri založení účtu sami určíte, peniaze sa vám zo sporivého účtu doplnia. Klient tak nemusí chodiť do banky, prípadne každý mesiac myslieť na to, akú časť peňazí previesť na sporivý účet. Takáto služba bánk je však určená hlavne pre tých bonitnejších klientov, s vysokými mesačnými zostatkami na účte.
VÚB alebo Tatra banka predávajú takýto produkt ako v poradí tretí balík služieb pre bežných ľudí. Je to zároveň aj najdrahší balík služieb. V Tatra banke sa predáva pod názvom Tatra PremiumTB a vo VÚB -- VUBenefit. Na začiatku si určíte dolnú a hornú hranicu, ktorú chcete mať na svojom bežnom účte. Ak prekročíte hornú hranicu, peniaze sa automaticky presunú na sporiaci účet, kde sú zhodnocované vyššou úrokovou sadzbou. Ak však prekročí suma peňazí dolnú hranicu vami určenú, na bežný účet sa opäť automaticky potrebná suma peňazí prevedie zo sporiaceho účtu. Kontrola stavu a prípadné presuny peňazí z bežného účtu klient napríklad v Tatra banke prebiehajú každý deň.
Ako už však bolo povedané, tieto balíky sú určené pre "lepších" klientov. Napríklad v Tatra banke musí byť dolná hranica určená minimálne na úrovni 50-tisíc korún. Vo VÚB je táto hranica nižšia.
Podobný systém zaviedla aj Prvá komunálna banka v prípade produktu XL konto. "Je určené pre náročnejších klientov, ktorí majú záujem efektívne využívať a riadiť svoje finančné prostriedky," uviedla riaditeľka odboru bankových produktov PKB Jana Gnapová. Konto je kombináciou osobného účtu a vkladového účtu, respektíve pri flexibilnom variante aj flexi účtu. Klient má teda možnosť vybrať si až dve možnosti sporenia. V prípade využitia flexibilného variantu má k dispozícii až tri druhy účtov, keď tzv. flexi účet tvorí medzistupeň medzi bežným a vkladovým účtom s najvyšším úročením. Spodná hranica minimálneho zostatku na osobnom účte je 5 000 korún a horná hranica maximálneho zostatku na flexi účte je 20-tisíc korún.
Aj ostatné banky sa snažia ísť svojim klientom v ústrety. Napríklad Slovenská sporiteľňa klientom poskytuje možnosť tzv. nadlimitného prevodu. Klient si sám určí limit a sumu, ktorú chce previesť na svoj termínovaný vklad a v deň opakovaného zriadenia termínovaného vkladu sa mu prevedie ním určená suma nad stanovený limit na osobnom účte na termínovaný vklad.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 17:43