StoryEditor

Briti majú problémy s plynom

06.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Británia zvýšila tlak na Európsku komisiu a dovozcov energie, aby sa ubezpečili, že krajina má dostatok zásob plynu na celú zimu, ktorá má byť najstudenšou za posledných desať rokov. Vláda napísala Bruselu list, v ktorom od EK žiada urýchlené preskúmanie sťažností, že kontinentálne energetické spoločnosti manipulujú britský trh s plynom, ktorý je najväčší v Európe, tým, že mu odopierajú dodávky.
Zároveň britský regulačný úrad Ofgem varoval spoločnosti, že riskujú stratu práva na dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) do importného terminálu Isle of Grain pri Londýne, ak nedokážu dostatočne vyťažiť miestny podnik. Najviac dovozu do Británie prichádza cez plynovod z Belgicka a cez importný terminál v Grain. Import LNG bude túto zimu vysoký, pretože energetické giganty ako BP alebo alžírsky producent plynu Sonatrach potvrdili, že plánujú využiť všetky svoje kapacity v Grain. Spomínané dve spoločnosti vlastnia všetky importné práva v Grain.
Obavy z nedostatočných dodávok počas tohtoročnej zimy vyhnali pred dvoma týždňami cenu zemného plynu do rekordnej výšky. Vláda a Ofgem sú preto pod tlakom, aby vysvetlili neúnosne vysoké britské ceny plynu, ktoré prinútili priemyselných spotrebiteľov, aby znížili svoju produkciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 22:31