StoryEditor

INA Kysuce zamestná ďalších 1 500 ľudí

04.07.2005, 00:00
Výrobca špeciálnych valivých ložísk INA Kysuce dokončí v júli tretiu výrobnú halu vo svojom areáli v Kysuckom Novom Meste a v auguste začne výstavbu štvrtej.

Výrobca špeciálnych valivých ložísk INA Kysuce dokončí v júli tretiu výrobnú halu vo svojom areáli v Kysuckom Novom Meste a v auguste začne výstavbu štvrtej. V tejto súvislosti firma požiadala vládu o výkup ďalších približne deviatich hektárov pôdy. "Materiál na rokovanie vlády predložilo naše ministerstvo, pričom kabinet schválil výstavbu závodu ako významnú investičnú akciu. Tým sa urýchli vykupovanie pozemkov," povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Havran.
V obidvoch nových výrobných halách bude INA produkovať bezpečnostné dielce pre významné svetové automobilky zhruba za deväť miliárd korún ročne. Riaditeľ spoločnosti Rudolf Pašteka informoval, že do rozširovania výroby vrátane nákupu technológií dovedna investujú vyše šesť miliárd korún. Po dobudovaní priemyselného areálu približne o dva roky bude INA Kysuce zamestnávať 3 500 ľudí. V súčasnosti ich zamestnáva 2 000. "Náš závod bude mať štyri výrobné haly a do dvoch rokov zvýšime ročný obrat z terajších vyše päť miliárd na približne desať miliárd korún," dodal Pašteka.
INA Kysuce pôsobí v Kysuckom Novom Meste už šiesty rok a je jedným z rozhodujúcich investorov v tamojšom priemyselnom parku. Ten po plánovanom rozšírení bude mať dvadsať hektárov, pričom podstatnú časť bude zaberať INA Kysuce. "Pre český podnik patriaci do amerického koncernu AvinMeritor pripravujeme ďalšie štyri hektáre. Bude vyrábať zámky a ovládacie prvky na dvere automobilov pre Kia Motors. Firma plánuje investovať desať miliónov korún do pozemkov a sto miliónov do výstavby závodu a nákupu výrobných technológií," uviedol hovorca primátora Miroslav Pršala. Výstavba sa má ukončiť do dvoch rokov, pričom firma vytvorí 200 nových pracovných miest. O priemyselný park sa zaujímajú aj ďalšie firmy, napríklad Johnson Controls.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 23:59