StoryEditor

Shell a BASF predajú Basell

09.05.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch/Shell a nemecký chemický koncern BASF predávajú spoločný podnik na výrobu plastov Basell. Za 4,4 miliardy eur ho prevezme skupina investorov. Cena obsahuje dlh 2,2 miliardy eur, dodal hovorca koncernu BASF.
Basell je najväčší svetový výrobca polypropylénu a BASF so Shellom v ňom mali každý 50 percent. Novými vlastníkmi podniku budú spoločnosti Access Industries a The Chatterjee Group. Každej z predávajúcich spoločností vynesie transakcia viac než miliardu eur. Shell, ktorý Basell v roku 2000 zakladal, pritom zo svojich investícií do podniku prišiel o 550 miliónov eur.
Basell sídli v Holandsku. V minulom roku vygeneroval tržby 6,7 miliardy eur. Výrobné závody má v 21 krajinách a zamestnáva 6 600
ľudí. V roku 2003 Basell zaznamenal prevádzkový zisk (EBITDA) viac 300 miliónov eur. Minuloročný výsledok však spoločnosť odmietla zverejniť.
O Basell sa však zaujímala aj iránska štátna firma National Petrochemical, no jej predaju zabránil politický tlak zo Spojených štátov, pretože embargo zakazuje Iráncom kontrolovať americké aktíva a dovážať iránsky tovar do USA. Basell má totiž v americkom štáte Louisiana jednu továreň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 16:26