StoryEditor

Volkswagen ustúpil Brazílčanom

06.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Nemecká automobilka Volkswagen pozastavila plán prepúšťania zamestnancov v brazílskej továrni v meste Sao Bernardo do Campo.
Spoločnosť tak ustúpila tlaku zamestnancov, ktorí vstúpili do štrajku 29. augusta po správe, že od novembra chce Volkswagen prepustiť 1 800 z celkového počtu 12-tisíc pracovníkov továrne. Zamestnanci v reakcii na rozhodnutie VW štrajk ukončili, nasledovať by malo obnovenie rokovaní vedenia s odborármi. Spoločnosť chce dohodu s odbormi o reštrukturalizácii svojej najväčšej brazílskej továrne uzavrieť do 15. septembra.
VW v auguste upozornil, že ak neprijme úsporné opatrenia vrátane prepúšťania, bude musieť továreň v Sao Bernardo zavrieť. Pre vysoké náklady na zamestnancov je továreň nezisková, tvrdí spoločnosť. Minulý mesiac uviedla, že v Brazílii do roku 2008 plánuje prepustiť štyri- až osemtisíc zamestnancov a znížiť export o stotisíc vozidiel.
Sao Bernardo vyrába 960 áut denne. VW má v Brazílii ešte dva závody na výrobu áut a ďalšie dva, ktoré vyrábajú motory, nákladné vozidlá a autobusy. Koncern zamestnáva v krajine celkovo 22-tisíc ľudí.
Podľa VW prudké posilnenie brazílskeho realu oproti doláru za posledné dva roky znižuje tržby z vývozu áut vyrobených v krajiny. Real sa vlani posilnil oproti doláru o 14 percent a v tomto roku o ďalších sedem percent. Na export je určených až 40 percent vozidiel Volkswagen vyrobených v krajine.
Na Slovensku pôsobí koncern Volkswagen prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Volkswagen Slovakia. V roku 1991 začal VW vyrábať v Bratislave a od roku 2000 má prevádzku aj v Martine.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 10:16