StoryEditor

Agrofert žaluje PKN Orlen

05.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Česká spoločnosť Agrofert Holding podala v pondelok už druhú arbitrážnu žalobu na poľskú ropnú spoločnosť PKN Orlen. Agrofert žiada 77 miliónov eur ako pokutu za neplnenie dohody o predaji niektorých aktív českej spoločnosti Unipetrol, ktorú kontroluje PKN Orlen. Agrofert už v decembri minulého roka podal podobnú žalobu, v ktorej požadoval od PKN Orlen rovnako 77 miliónov eur.
Agrofert spolupracoval s firmou PKN Orlen v tendri na privatizácii Unipetrolu, pričom sa s poľskou firmou dohodol, že mu predá časť majetku Unipetrolu. Po tom, ako PKN Orlen získal 63-percentný podiel v Unipetrole, však nové vedenie poľskej firmy zmluvy vypovedalo. Agrofert mal za akcie Chemopetrolu, Kaučuku a ďalších firiem zo skupiny Unipetrol zaplatiť celkovo 103 miliónov eur, PKN však ich hodnotu odhaduje na 350 miliónov eur.
Agrofert ešte 24. marca informoval, že vyhral spor s Unipetrolom týkajúci sa platnosti zmlúv, v ktorých sa Unipetrol zaviazal predať Agrofertu podiely vo svojich dcérskych spoločnostiach Agrobohemie a Aliachem. Deza, dcérska spoločnosť Agrofertu, by tak mala získať od Unipetrolu 50 percent spoločnosti Agrobohemie a 29-percentný podiel v spoločnosti Aliachem.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 09:45