StoryEditor

Nemecko zníži daňové zaťaženie firiem

09.05.2005, 00:00

Nemecký vládny kabinet včera schválil dva návrhy zákonov, ktoré v stredu predložil minister financií Hans Eichel s úmyslom dostať plánované daňové úľavy do zákona ešte pred letnou parlamentnou prestávkou. Podľa neho je to potrebné na podporu stagnujúceho hospodárstva, pretože doterajší daňový systém nútil firmy k tomu, aby príjmy zdaňovali v zahraničí, no straty vykazovali v Nemecku.
Podľa denníka Die Welt vládny kabinet tak do života uvádza závery z marcového takzvaného summitu práce, keď sa kancelár Gerhard Schröder dohodol s lídrami opozície na spoločnom boji proti nezamestnanosti.
Reforma sa týka predovšetkým zdaňovania firiem a jej kľúčovým bodom je zníženie sadzby dane z príjmu právnických osôb z 25 na 19 percent, a to s platnosťou už od budúceho roka. Táto zmena, ktorá podľa denníka Handelsblatt prinesie schodok 5,8 miliardy eur, sa má financovať napríklad obmedzením možnosti započítania strát do daňového priznania. Spoločnosti s ročným ziskom vo výške viac než jeden milión eur si budú môcť v budúcnosti odpočítať iba 50 percent straty za predchádzajúce roky v porovnaní so súčasnými 60 percentami. "Toto opatrenie sa netýka malých a stredných podnikov, ale skutočne len veľkých firiem, ktoré tvoria v Nemecku menej než päťpercentný podiel v podnikateľskej oblasti," snažil sa stredných podnikateľov upokojiť Eichel.
Minister okrem toho počíta aj s tým, že po znížení daní budú firmy viac zdaňovať zisky doma, čo by mohlo priniesť do štátnej pokladnice 2,2 miliardy eur.
Kabinet schválil aj Eichelov návrh týkajúci sa dedičskej dane. Stredné podniky budú mať nárok na zníženie alebo úplne odpustenie daní. Minister síce nepredložil vlastné návrhy na financovanie tohto kroku, no zároveň kritizoval nápad Bavorska na kompenzáciu prostredníctvom vyššieho zdanenia dividend. Ekonómovia však tento návrh kritizujú, pretože sa týka iba podnikov s vlastným kapitálom do 100 miliónov eur a navyše iba produktívne použitého kapitálu. Daňové zvýhodnenie sa teda netýka veľkých podnikov, kapitálového majetku a prenajatých nehnuteľností.
Politici navyše uvažujú aj o výraznom zaťažení prenosu neoperatívneho majetku, čo zasiahne najmä rodinné holdingy, kde stredné podniky a bohaté rodiny organizujú svoj majetok vo forme spoločností s ručením obmedzeným.
Firmy požadujú urýchlenú dohodu a vítajú návrh zákona, ktorý považujú za silný impulz na tvorbu nových pracovných miest v stredných podnikov. Združenie nemeckých živnostníkov kroky privítalo. "Parlament, vláda aj opozícia musia ťahať za rovnaký koniec," vyzval ich predseda združenia Otto Kentzler. Spolkové združenie nemeckého priemyslu (BDI) zároveň upozorňuje, že tieto úľavy by nemali byť financované nadmerným zvýšením iného daňového zaťaženia. Predseda BDI Jürgen Thumann vyzval koalíciu a opozíciu na rýchle rokovania. "Podniky teraz dúfajú, že Nemecko zmenší rozdiely voči susedným krajinám. Tento zákon by sa stal impulzom na tvorbu väčšieho počtu pracovných miest v strednej vrstve," podotkol.
Napriek tomu vzniká otázka, či návrhy prijmú obidve komory parlamentu, teda aj horná snemovňa kontrolovaná opozíciou. Vyhliadky na rýchlu dohodu sú však nepriaznivé, pretože koalícia a opozícia sa rozchádzajú v názoroch, ako zníženie daní a následný výpadok v rozpočtoch spolkových krajín kompenzovať. Opozícia, najmä však bavorskí poslanci, navrhuje zvýšenie zdanenia príjmov z dividend z 50 na 57 percent, proti čomu sa však stavia Eichel. Upozorňuje, že Bavorsko chce pomocou dedičskej dane znížiť krajinské zaťaženie a náklady presunúť na federálnu úroveň. "Ani ja nežiadam Bavorsko, aby zvýšilo zdanenie piva, aby financovalo federálne daňové opatrenia," zareagoval Eichel.
Pozorovatelia preto bavorský návrh označili skôr ako taktiku, aby koaličné strany pred voľbami do krajinského parlamentu Severného Porýnia-Vestfálska nemali šancu na úspech.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 13:50