StoryEditor

VNG si vytypoval teplárne v štyroch mestách

24.05.2005, 00:00
Nemecký energetický koncern Verbundnetz Gas má vážny záujem o privatizáciu teplárenských spoločností na Slovensku.
Nemecký energetický koncern Verbundnetz Gas (VNG) má vážny záujem o privatizáciu teplárenských spoločností na Slovensku. Ako povedal člen Predstavenstva VNG Gerhardt Wolff, konečné rozhodnutie o zapojení firmy do tohto procesu bude vo veľkej miere závisieť od zmluvných podmienok a kalkulácií týkajúcich sa návratnosti pripravovaných investícií. Podľa Wolffa je privatizácia slovenských teplární v súlade s dlhodobou stratégiou podnikania VNG v oblasti výroby tepla.
Verbundnetz Gas v súčasnosti monitoruje situáciu v jednotlivých podnikoch, pričom k jeho najhorúcejším kandidátom patria teplárne vo Zvolene, v Martine, Bratislave a Košiciach. "Veľa bude závisieť aj od toho, či sa nám podarí nadviazať dobré vzťahy s jednotlivými mestskými samosprávami, ktoré hrajú v pri dodávkach tepla veľmi dôležitú úlohu. Ocenili by sme, keby bola pozícia miest v tejto oblasti posilnená aj z legislatívnej stránky," konštatoval Wolff. VNG sa chce okrem výroby tepla podieľať aj na jeho distribúcii.
Nemecký koncern sa pritom môže oprieť o svoje doterajšie skúsenosti z teplárenských projektov, ktoré realizoval v Ružomberku, Prievidzi a Nitre. V týchto mestách prevádzkuje mestské podniky zamerané na výrobu a dodávky tepla. Podľa Klausa Erdbrinka, ktorý je zodpovedný za podnikateľské aktivity VNG na Slovensku, má nemecký investor záujem o vytvorenie podobných spoločných podnikov aj s ďalšími samosprávami.
Dobré skúsenosti s týmto modelom spolupráce má napríklad Nitrianska teplárenská spoločnosť, kde VNG vlastní 49-percentný podiel. Podľa člena predstavenstva Jozefa Krázela zabezpečujú rozsiahly investičný projekt, v rámci ktorého do roku 2008 preinvestujú 612 miliónov korún. Jeho súčasťou je komplexná rekonštrukcia tepelného hospodárstva a rozvodov na troch najväčších nitrianskych sídliskách a v časti Staré Mesto.
Podobné projekty VNG rozbehol aj v Prievidzi a v Ružomberku. Podľa člena Predstavenstva Ružomberskej energetickej spoločnosti Ľubomíra Mosného u nich doteraz preinvestovali 300 miliónov korún. Peniaze išli predovšetkým do obnovy horúcovodných primárnych rozvodov a kompaktných odovzdávacích staníc. V Nitre i v Ružomberku by chceli financovať časť rozvojových projektov aj z eurofondov. Tieto ich zámery sa týkajú využívania solárnych panelov, ktoré by mali byť ako doplnkový zdroj nainštalované na niektorých menších sídliskových kotolniach.

Verbundnetz Gas má záujem aj o trh s plynom
Dominantným biznisom koncernu Verbundnetz Gas je obchod so zemným plynom, predovšetkým na území východného Nemecka, ale aj v ďalších európskych krajinách. Gerhardt Wolff potvrdil, že súčasťou ich strategických zámerov je aj vstup na slovenský trh s plynom. K prvým odberateľom by pritom mali patriť komunálne teplárenské spoločnosti, kde už má VNG podiel, prípadne podniky, do ktorých VNG vstúpi v rámci privatizácie. Napriek liberalizovanému trhu so zemným plynom, ktorý už umožňuje slobodnú voľbu dodávateľa, VNG zatiaľ v slovenskej plynárenskej brandži nepôsobí. Podľa Wolffa sú príčinou vysoké ceny, ktoré Slovenský plynárenský priemysel žiada za transport plynu.

Aktivity koncernu VNG v nových členských krajinách EÚ
Slovensko Podiel VNG (%)
Ružomberská energetická spoločnosť

55,18

Prievidzké tepelné hospodárstvo

49,00

Nitrianska teplárenská spoločnosť

49,00

Česká republika
Energie Bohemia

65,00

Severočeská plynárenská

25,62

Severečeská energetika

2,72

H-Therma

50,00

Poľsko
Petrico

92,14

G.EN Gas Energia

50,00

Nysagaz

49,00

Litva
AB Klaipedos energia

4,91

Zdroj: Verbundnetz Gas AG 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 08:33