StoryEditor

Na Spiši hľadajú novú alternatívu

15.01.2007, 23:00

Projekt Nordman, ktorý mal holding Simonstein & Henriks Finance Corporation za 16 miliárd korún uskutočniť v Spišskom Hrhove, nebude. Miestnej samospráve došla po dvoch rokoch trpezlivosť a rokovania skončila. S projektom už nič nemá ani Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO).
"Investor nezložil po opakovaných výzvach bankovú záruku a neustále žiadal ďalšie termíny. Nemohli sme už ďalej čakať," uviedol Vladimír Ledecký, starosta obce. "Viackrát sme ho vyzvali, aby tak urobil a sprehľadnil svoju vlastnícku štruktúru. Pretože nesplnil tieto podmienky, prestali sme spolu komunikovať," dodal za SARIO Jozef Máder. Príčinou krachu projektu je podľa dostupných informácií zmena akcionárov investora, rozdielny pohľad akcionárskych skupín na investičné aktivity, ako aj strata úverujúcej banky.
Produkcia kompozitov
Holding mal pôvodne v stohektárovom obecnom priemyselnom parku rozbehnúť výrobu kompozitných materiálov na báze plastov a vytvoriť vyše tisíc pracovných miest. Nositeľom know-how mala byť americká firma Nida Core Corporation a ďalší výrobcovia z Nemecka, Kanady a Talianska, ktoré z kompozitných materiálov vyrábajú karosérie a prefabrikáty.
Polovicu z celkovej investície projektu mala prefinancovať talianska banka Monte dei Paschi di Siena. Investora zastupovala poradenská spoločnosť Akerman Advisory Association.
Hrhov bez investorov
Štát ani obec o nič neprišli, akurát investor o niekoľko miliónov korún, dodávajú. Jedinou ujmou je podľa starostu to, že za ten čas už mohol mať Spišský Hrhov niekoľkých reálnych investorov, ktorí sa o park zaujímali, ale projekt ho blokoval, pretože si nárokoval všetky voľné plochy. V súčasnosti obec rozbehla rokovania s menšími firmami, ktoré chcú v parku podnikať v drevárskej a strojárskej výrobe. Asi štyridsať hektárov je pripravených na okamžité využitie, ďalších okolo sedemdesiat treba ešte majetkovo vyrovnať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 22:45