StoryEditor

Bratislava má predbehnúť Prahu

26.09.2006, 00:00

Bratislava by mala byť o pár rokov bohatšia ako Praha. Kým českej metropole predpovedá spoločnosť Experian v rokoch 2005 až 2015 priemerný ročný rast hrubého domáceho produktu o 4,3 percenta, ekonomická výkonnosť hlavného mesta Slovenska by mala rásť o 5,7 percenta.
Dnes sú Bratislava aj Praha tabuľkovo na približne rovnakej úrovni ekonomickej vyspelosti. Podľa európskeho štatistického úradu Eurostat sa obidve metropoly bývalej federácie najbohatšími regiónmi v desiatke nových členských štátov Európskej únie, ale Bratislava bude rásť podľa očakávaní Experianu rýchlejšie.
Najrýchlejší rozvoj čaká Bukurešť. Výkonnosť ekonomiky hlavného mesta Rumunska by sa v nasledujúcich rokoch mala každým rokom zvyšovať v priemere o 8,8 percenta. Zo západných metropol skončil najlepšie Dublin na 11. mieste s priemerným ročným rastom HDP o 4,4 percenta.
Takéto porovnávanie však nemusí odrážať realitu. "Meranie cez HDP nie je dobrý indikátor. Tento systém regionálneho výpočtu býva založený na produkčnej metóde, ktorá zohľadňuje sídla spoločností a absentuje od toho, či v danom regióne aj v plnej miere skutočne pôsobia. To skresľuje výsledky," chladí optimizmus šéfanalytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian.
Podľa neho by bolo namieste pozerať sa na ekonomickú výkonnosť regiónov skôr z hľadiska príjmov alebo spotreby obyvateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 21:43