StoryEditor

Na Aljaške vznikne nový plynovod

23.02.2006, 23:00
Trvalo to tri roky a na konci stojí mamutí projekt. Tri energetické giganty -- BP, ExxonMobil a ConocoPhilips -- sa dohodli s Aljaškou na výstavbe obrovského plynovodu. Potrubie s priemerom zhruba 1,3 metra má začínať v najsevernejšom okrese Aljašky a prepravovať plyn niekoľko stoviek kilometrov do Kanady.

Trvalo to tri roky a na konci stojí mamutí projekt. Tri energetické giganty -- BP, ExxonMobil a ConocoPhilips -- sa dohodli s Aljaškou na výstavbe obrovského plynovodu.
Podľa Spiegel Online potrubie s priemerom zhruba 1,3 metra sa má začínať v najsevernejšom okrese Aljašky a prepravovať plyn niekoľko stoviek kilometrov do Kanady.
Celý proces plánovania a schvaľovania trval tri roky a Aljaška vytýkala koncernom úmyselné odkladanie začiatku výstavby. Dokonca zažalovala BP a ExxonMobil pre podozrenie z kartelu. Údajne sa mali dohodnúť na zdržiavacej taktike, aby umelo znížili ponuku plynu na americkom trhu, a teda zvýšili ceny. A experti skutočne potvrdili, že ceny v USA klesnú v okamihu, keď sa začne využívať celá kapacita nového plynovodu.
Po týchto správach okamžite vzrástol nátlak na koncerny, aby zásobili USA plynom z Aljašky. Aj americký prezident George W. Bush osobne vyzýval vedenie ExxonMobilu, aby sa urýchlene dohodli s Aljaškou a poskytli trhu dostatok plynu. Spoločnosti kritiku odmietli a zdôraznili, že na projekte pracujú tak rýchlo, ako len môžu.
Projekt sprevádzajú spory a nová dohoda prekvapila aj znalcov. No kým plynovod začne pracovať, čo sa očakáva najskôr v roku 2012, musia účastníci projektu prekonať ešte niekoľko prekážok, najmä politických. V prvom rade musí s výstavbou súhlasiť parlament Aljašky. Politickí pozorovatelia očakávajú odpor, ak poslanci nadobudnú dojem, že guvernér štátu Frank Murkowski priveľmi ustupuje koncernom.
Okrem toho potrvá dva až tri roky, kým dokončia konštrukčné plány a získajú všetky povolenia. Projekt nemá ani dodávateľa potrubia, pretože žiadna oceliareň nie je momentálne schopná zabezpečiť dodávku potrebného materiálu. Vyriešená nie je ani finančná otázka. Podľa niektorých odhadov z roku 2001 plynovod bude stáť 20 miliárd dolárov, no odvtedy ceny ocele drasticky stúpli.
Obrovské zásoby plynu pod Aljaškou môžu pokryť dopyt celých USA na dva až päť rokov a nový plynovod môže prepraviť viac než miliardu kubíkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 13:14