StoryEditor

Johnson Controls dostane polmiliardové stimuly

08.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Vláda včera rozhodla, že Johnson Controls v Lučenci dostane stimuly za 485,4 milióna korún. Z celkového objemu poskytnutej štátnej pomoci 392,4 milióna vláda odpustí firme na dani z príjmu a zvyšných 93 miliónov korún bude tvoriť priama štátna pomoc -- príspevky na vytvorené pracovného miesta a na vzdelávanie zamestnancov.
Americký investor Johnson Controls Holding Company Inc. plánuje prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti preinvestovať do nového závodu na výrobu automobilových komponentov v Lučenci takmer miliardu korún. Vládny kabinet tak odsúhlasil, že podiel štátnej pomoci na celkovej výške investície bude predstavovať polovicu. Firma plánuje zamestnať 349 ľudí.
Stavba závodu sa začala v roku 2005 a jej dokončenie sa očakáva v roku 2009. Spoločnosť bude v Lučenci vyrábať opierky hlavy, rúk a podpierky pre autá Volkswagen Colorado, Kia Karents a Renault X44.
Na Slovensku pôsobí americká spoločnosť od konca roku 1993 prostredníctvom firmy Johnson Controls International so sídlom v Bratislave. V júni 2000 otvoril Johnson Controls v Košťanoch nad Turcom v okrese Martin závod na šitie originálnych autopoťahov. Závod, ktorý má obchodné meno Trim Leader, vznikol ako joint-venture s japonským partnerom Araco. Johnson Controls od októbra 2004 prevádzkuje v okolí Trenčína aj výskumné centrum zamerané na počítačové projektovanie a dizajnérstvo prevažne pre automobilový priemysel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 03:27