StoryEditor

Energ(et)ickí Nóri

18.12.2006, 23:00
Nórske energetické giganty Statoil a Norsk Hydro oznámili, že zlúčia svoje ropné a plynárenské divízie. Krok prvej v druhej najväčšej energetickej spoločnosti v krajine znamená vznik najväčšieho svetového prevádzkovateľa morských ťažobných veží na svete, ktorého denná produkcia bude 1,9 milióna barelov.

Nórske energetické giganty Statoil a Norsk Hydro oznámili, že zlúčia svoje ropné a plynárenské divízie. Krok prvej a druhej najväčšej energetickej spoločnosti v krajine znamená vznik najväčšieho svetového prevádzkovateľa morských ťažobných veží na svete, ktorého denná produkcia bude 1,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Dokázané rezervy ropy a zemného plynu novej spoločnosti by mali byť 6,3 miliardy barelov ropného ekvivalentu, informovala agentúra Reuters.
Hydro sa sústredí na hliník
Na základe dohody by akcionári Statoilu, ktorý de facto prevezme energetickú divíziu Norsk Hydro, mali získať 67,3 percenta akcií novovzniknutého operátora ťažobných zariadení, zatiaľ čo zvyšok pripadne akcionárom Norsk Hydro. Akcionári Hydra by mali dostať 0,8622 akcie novej spoločnosti za každú akciu svojej firmy. Nórska vláda bude vlastniť v novom podniku 62,5 percenta akcií, no podľa AFP požiada parlament, aby jej podiel umožnil zvýšiť na 67 percent. Keďže vládne strany v ňom majú väčšinu, svoj podiel takmer s určitosťou zvýši.
Akcie Statoilu sa budú za akcie novej spoločnosti meniť pomerom jedna k jednej. Hydro, ktoré cez svoju hlinikárenskú divíziu Hydro Aluminium kontroluje žiarsku hlinikáreň Slovalco, zostane samostatnou firmou, ktorá sa bude sústreďovať na produkciu hliníka a elektroenergetiku.
Šéfom novej spoločnosti sa stane generálny riaditeľ Statoilu Helge Lund a predsedom predstavenstva terajší generálny riaditeľ Hydra Eivind Reiten.
Škandinávsky protekcionizmus
Nórska vláda, ktorá je hlavným akcionárom v obidvoch spoločnostiach (v Statoile vlastní 71 percent a v Hydre 44 percent akcií), plán fúzie privítala. "Toto je štart novej éry," citovala britská BBC nórskeho predsedu vlády Jensa Stoltenberga. Ako dodal, nový podnik vytvorí pre krajinu obrovskú hodnotu. Spojené divízie koncernov by mali výrazne zvýšiť konkurencieschopnosť v tejto sfére oproti zahraničným rivalom. Reakcia vlády je pochopiteľná. Súčasná ľavicová vláda by podľa vzoru Francúzska a iných štátov s rastúcim ochranárskym programom chcela zvýšiť kontrolu nad kľúčovými podnikmi v Nórsku. Okrem Statoilu a Norsk Hydro kontroluje cez väčšinový podiel aj telekomunikačnú firmu Telenor. Iba v leteckej spoločnosti SAS má len vyše 14 percent, to sa však môže zmeniť. Podľa Associated Press chce zrušiť ešte rozhodnutie minulej pravicovej vlády o obmedzení vplyvu štátu v kľúčových spoločnostiach.
Spojenie ropných a plynárenských divízií však privítali aj analytici. Ako pre CNN povedal ropný analytik z firmy Carnegie John Olaisen, je to nanajvýš rozumná transakcia, ktorá prinesie výhody obom spoločnostiam. A podľa Björna Inge Tönnessena z nórskej banky DnB NOR to posilní pozíciu tak jednej, ako aj druhej spoločnosti na medzinárodných trhoch.

Kľúčové charakteristiky novej firmy
-- silnejšie prieskumné a produkčné portfólio v Nórsku aj vo svete
-- zastúpenie v takmer 40 krajinách sveta
-- denná produkcia dosiahne takmer dva milióny barelov
-- dokázané rezervy ropy a plynu by sa mali pohybovať okolo 6,3 miliardy barelov rop. ekvivalentu
-- zamestnávať bude približne 31-tisíc ľudí

Vizitky spoločností

Statoil
Zameranie
: ťažobné aktivity
Sídlo: Stavanger
Tržby (2005): 390,5 miliardy nórskych korún (1 NOK = 4,27 Sk)
Zisk (2005): 30,73 miliardy NOK
Počet zamestnancov: 24-tisíc
Počet krajín: 31

Norsk Hydro
Zameranie
: ťažba, elektroenergetika a hlinikárstvo
Sídlo: Oslo
Tržby (2005): 174 miliárd NOK
Zisk (2005): 15,7 miliardy NOK
Počet zamestnancov: 33-tisíc
Počet krajín: 40

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 19:13