StoryEditor

Vzácna sila z východu

04.06.2007, 00:00
Rozhodnutie Nemecka a Británie obmedziť pracovné práva ľudí z východnej Európy sa začína tvrdo vracať spotrebiteľom tam, kde ich to najviac bolí - Nemcom v ich obľúbenej špargli a Britom v milovaných jahodách.

Rozhodnutie Nemecka a Británie obmedziť pracovné práva ľudí z východnej Európy sa začína tvrdo vracať spotrebiteľom tam, kde ich to najviac bolí -- Nemcom v ich obľúbenej špargli a Britom v milovaných jahodách.
Ako informoval britský denník Financial Times, tento rok bol pre špargľu v Nemecku mimoriadne dobrý. Teplá a vlhká jar by mala priniesť rekordnú úrodu a nízke ceny v obchodoch. To prvé síce priniesla, no špargľa, ktorou je Nemecko priam posadnuté, hnije na poliach. Výsledkom je, že lepší rok v skutočnosti prinesie nižšie úrody než rok 2005, keď sa tu dopestovalo 82-tisíc ton tejto zeleniny. Ekonómovia, politici a farmári sa teraz prú, kto je tomu na vine.
Sily z Východu ubúda
Príčina je pritom jednoznačná. Nie sú zberači. V minulých rokoch prichádzalo na zber špargle asi 300-tisíc zberačov zo zahraničia, hlavne z Poľska. Tento rok ich je však nepomerne menej. Ako povedal pre FT jeden z farmárov Jürgen Jacobs, v tomto roku sa mu prihlásili len dve tretiny z 300 Poliakov, ktorých si chcel najať na zber. Asi 15 percent úrody tak musí nechať na poli.
Podľa zástancov liberálneho trhu je za tento stav zodpovedná nemecká vláda, ktorá spolu s ďalšími piatimi starými členmi únie minulý rok sprísnila podmienky na zamestnávanie sezónnych robotníkov z nových členských štátov. Takto napríklad Poliaci a iní zo strednej Európy nemôžu farmárom pomáhať dlhšie ako štyri mesiace a navyše ministerstvo práce nariadilo, že minimálne 10 percent zberačov musia byť Nemci.
Za pár eur Nemci nepôjdu
Podľa ekonóma Herberta Buschera z inštitútu IWH v Halle "si vláda strelila do nohy". Aj keď pripúšťa, že aj zvýšenie životnej úrovne v strednej Európe a vyššie zárobky zberačov mimo Nemecka na tom majú svoj podiel, Berlín zbytočne situáciu ešte sťažil. Ani nariadenie o 10-percentnom podiele Nemcov nemá podľa ekonómov veľký zmysel. Vysoké príspevky v nezamestnanosti totiž určite Nemcov neprinútia, aby si ohýbali chrbát šesť dní v týždni 12 hodín denne za 4 eurá na hodinu (asi 135 Sk).
Wimbledon môže byť bez jahôd
O nič lepšie na tom nie sú ani Briti. Tí sa pre zmenu obávajú, že nedostatok sezónnych zberačov ohrozí tradičný symbol slávneho Wimbledonu -- jahody so šľahačkou. "Klesol počet zberačov, hlavne z Poľska, čo má pre tento biznis vážne dôsledky," povedal pre agentúru Reuters zástupca odborov britských farmárov Philip Hudson. Podľa neho hrozí, že jahody, ale aj maliny alebo hlávkový šalát ostanú na poli.
Zatiaľ čo v roku 2005, rekordnom na zberačov, prišlo okolo 22 700 ľudí, minulý rok ich počet nepresiahol 19 900 a tento rok ich prišlo zatiaľ len 3 400. "V niektorých krajinách životná úroveň prudko vzrástla a títo ľudia ostali radšej doma," dodal Hudson. Tí, čo prichádzajú, si zasa často hľadajú prácu mimo poľnohospodárstva.
Farmári sa preto podobne ako ich kolegovia v Nemecku snažia presvedčiť vládu, aby zrušila rozhodnutie o zamestnávaní sezónnych robotníkov a zvýšila počet povolení pre ľudí mimo Európskej únie. Britská vláda ich na tento rok vydala len 16 250, zatiaľ čo minulý rok ich vydala 24-tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. máj 2024 18:32