StoryEditor

Apple urovnal spor v Číne

05.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americká počítačová spoločnosť Apple Computer a jej čínsky dodávateľ prehrávačov iPod urovnali spor pre pracovné podmienky v závode. Čínska firma Hongfujin Precision Industry stiahla aj žalobu proti dvom novinárom denníka China Business News, ktorí o prípade napísali.
Firma Foxconn Technology Group, taiwanský vlastník čínskeho závodu, a denník China Business News, urovnali spor po tom, čo sa navzájom obviňovali zo zmarenia súdneho sporu. Správa na internetových stránkach Foxconnu uvádza, že strany sa začali rešpektovať. Hongfujin uznal, že médiá majú právo dohliadať na správanie korporácií a denník uznal nielen slabé miesta v článku, ale aj to, že závod sa podieľa na ekonomickom rozvoji Číny a hospodárskej súťaži. Strany sa zhodli na potrebe chrániť práva zamestnancov.
Dvojica novinárov v článku v China Business News kritizovala spôsob zaobchádzania so zamestnancami v továrni, ktorá montuje iPody a čínsky závod ich vzápätí zažaloval. Lokálne aj zahraničné médiá okamžite začali kritizovať Hongfujin za požiadavku na odškodné v prepočte takmer tri milióny eur (vyše 110 miliónov korún) a súd za zmrazenie osobného majetku novinárov. Hongfujin napokon znížil odškodné na symbolický jeden jüan a miestna vláda mu nariadila založiť odborovú organizáciu.
iPod stále dominuje na trhu s prenosnými mediálnymi prehrávačmi. Od uvedenia na trhu v roku 2001 ich Apple predal už desiatky miliónov, napríklad, len za tri mesiace (do júna) sa ich predalo 8,11 milióna.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 06:52