StoryEditor

Pobaltie v centre záujmu investorov

17.11.2005, 23:00

Narastajúca konkurencia na trhu s realitami v západnej Európe postupne investorov privádza na nové rozvíjajúce sa trhy v pobaltských krajinách a na Ukrajinu, ktoré v poslednom období ponúkajú veľmi lukratívne príležitosti, napísal denník The Wall Street Journal.
Zatiaľ čo investori až donedávna zameriavali svoju pozornosť najmä na krajiny ako Poľsko alebo Česká republika, štáty bývalého Sovietskeho zväzu ako Litva, Lotyšsko a Estónsko, začínajú od svojho vstupu do Európskej únie čoraz viac priťahovať investorov. Najmä ich hlavné mestá Tallinn (Estónsko), Vilnius (Litva) a Riga (Lotyško) sú v centre pozornosti investorov, pretože práve tu sa podľa nich nachádza veľký počet zaujímavých nehnuteľností vysokej kvality.
"Pobaltské štáty sú síce malé, ale plné života, čo je jeden z hlavných dôvodov, prečo sa o ne začali investori v poslednom období tak intenzívne zaujímať," uviedol Kean Hird zo spoločnosti Catalyst Capital EM.
Ich atraktivita je spojená aj so značným hospodárskym rastom. Hrubý domáci produkt Lotyšska v minulom roku vzrástol o 8,5 percenta, zatiaľ čo Estónsko dosiahlo 6,2-percentný rast HDP a Litva zaznamenala 6,7-percentný rast. Na porovnanie Poľsko dosiahlo v roku 2004 len 5,4-percentný rast HDP a Česká republika zaznamenala vlani iba 4,4-percentný hospodársky rast.
"Potenciálne vysoké výnosy, s ktorými investori počítajú, len zvyšujú záujem o pobaltské krajiny," skonštatoval Michael Lange, výkonný riaditeľ poradenskej firmy pre oblasť nehnuteľností Jones Lang LaSalle.
Zatiaľ najviac investorov prichádza zo škandinávskych krajín najmä kvôli blízkosti a pre úzke obchodné vzťahy. Pobaltský región sa svojou veľkosťou stáva príťažlivým najmä pre stredne veľké spoločnosti, povedal Peter Morris, zástupca realitnej firmy Ober-Hause sídliacej vo Varšave.
Dánska spoločnosť Baltic Property Trust investuje v pobaltskom regióne už od roku 2001. "Odvtedy sme v pobaltských štátoch investovali 170 miliónov eur, z toho asi 80 miliónov eur prostredníctvom nášho fondu Optima," uviedol šéf dánskej firmy Lars Ohnemus. Ako dodal, "v ďalších rokoch plánuje spoločnosť prostredníctvom Optima investovať v regióne približne 600 miliónov eur". Ďalším významným investorom na trhu s realitami v pobaltskom regióne je investičná spoločnosť Middle Europe Investment BV sídliaca v Holandsku, ktorej aktivity sa zamerali najmä na Litvu a Lotyšsko. V oboch krajinách doteraz spoločnosť investovala do 23 projektov spolu 450 miliónov eur.
Pre viaceré realitné spoločnosti sú pobaltské štáty odrazovým mostíkom na vstup na ešte väčší trh, Ukrajinu, ktorá vlani dosiahla 12-percentný rast HDP. V porovnaní s Litvou, Lotyšskom alebo Estónskom ju však investori ešte stále považujú za rizikovejšie miesto pre ich aktivity, keďže na rozdiel od pobaltských štátov politická situácia na Ukrajine je stále nestabilná a krajina sa určite v najbližších rokoch nestane členom eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 21:03