StoryEditor

IKEA v Rusku: nielen nábytok, ale aj zábava

12.06.2006, 00:00
Švédskemu výrobcovi nábytku sa vo východnej Európe darí. Dokonca tak, že jeho ruská odnož predáva materskému koncernu koncesiu na úspešný projekt MEGA.

Švédska spoločnosť IKEA v Rusku rapídne expanduje. "Podnikanie IKEA v Rusku sa podstatne odlišuje od činnosti v iných krajinách," povedal Anders Binnmur, riaditeľ LLC IKEA MOS Property and Development, pre HN. "Rusko je obrovský trh s najväčším počtom obyvateľov v Európe. Preto sme sa zamerali na veľké projekty."
IKEA Rusko vyvinula pre lokálny trh projekt rodinných zábavno-nákupných centier MEGA. "MEGA je produkt spoločnosti IKEA Rusko. Poskytli sme ho aj spoločnosti IKEA Group, ktorá ho na základe koncesie môže využívať v iných krajinách," komentoval A. Binnmur.

Jednoducho MEGA
MEGA je koncepcia gigantického centra. Prvé dva moskovské MEGA majú plochu po dvestotisíc . Spoločnosť do každého centra investovala tristo miliónov dolárov, v prepočte takmer deväť miliárd korún, a zamestnáva celkovo desaťtisíc ľudí. Tretí moskovský MEGA bude o stotisíc štvorcových metrov väčší.
"Projekt je veľmi úspešný. Jeho silnou stránkou sú aj hlavní nájomcovia -- supermarkety Auchan alebo Ramstore, OBI a, samozrejme, náš obchodný dom," uviedol A. Binnmur. Podľa jeho slov hlavným cieľom je pritiahnuť čo najviac ľudí. Hlavnou myšlienkou pri vývoji komplexu bolo vytvoriť miesto na celodenný rodinný oddych. Centrum ponúka kino, reštaurácie či klzisko, ktoré je v prevádzke po celý rok.

Konzumizmus: celorodinný a celodenný
Komplexy IKEA sú úspešnejšie než sa predpokladalo. Prvý MEGA na juhu Moskvy otvorili v roku 2002 a vlani počet návštevníkov dosiahol 52 miliónov. Spoločnosť v tomto roku očakáva 58 až 60 miliónov návštevníkov, čiže viac ako milión týždenne.
"Ak dosiahneme 60 miliónov, bude to rekord. Práve 60 miliónov je podľa mojich údajov svetový rekord," uviedol A. Binnmur. Podľa neho výsledky projektu MEGA v Moskve podporili expanziu spoločnosť do regiónov. Do konca roku 2007 chce mať spoločnosť jedenásť centier po celom Rusku a počas ďalších troch rokov zvýšiť ich počet na tridsať. Najprv sa zameria na Moskvu, Petrohrad, Kazaň, Nižnyj Novgorod a Jekaterinburg, kde MEGA vzniknú už v tomto roku. Na budúci rok je na rade Samara, Rostov na Done a Novosibirsk. O štyri až päť rokov sa otvoria centrá aj v menších mestách s počtom obyvateľov šesťsto- až sedemstotisíc.

1 IKEA = 10 závodov VW
Expanzia zvýši priame investície IKEA v Rusku na štyri miliardy dolárov (119,6 miliardy korún), čím sa zaradí medzi popredných zahraničných investorov. Na porovnanie, investície Volkswagenu do výstavby závodu v Kaluge presiahnu 400 miliónov eur, v prepočte 15,1 miliardy korún.
Investície nepôjdu len do výstavby obchodných domov a komplexov MEGA, ale aj do výroby. Prvý drevospracujúci závod otvorili v Leningradskej oblasti v roku 2002 a v auguste tohto roka k nemu pribudne nábytkárska fabrika v Moskovskej oblasti. Ďalšie dva projekty majú Švédi v Karelii na severe európskej časti Ruska. Prvým je už fungujúci drevospracujúci závod a onedlho spustia fabriku na výrobu komponentov pre nábytkársky priemysel.

Okno na Západ
IKEA je zaujímavým klientom pre ruských výrobcov nábytku, od ktorých nakupuje tovar za 150 miliónov eur. Vývoz IKEA z Ruska predstavuje asi 40 percent celkového vývozu nábytku. Podiel domácej produkcie v ruských obchodných domoch IKEA dosahuje 30 percent a Švédi ho plánujú v blízkej budúcnosti zvýšiť na 40 percent.
IKEA musí splniť ešte jednu dôležitú úlohu. Podľa zmluvy s ministerstvom priemyslu, vedy a techniky by mala v roku 2007 nakupovať u svojich ruských dodávateľov za 400 miliónov eur ročne. No pre spoločnosť s ročným obratom 15 miliárd eur by to nemal byť tvrdý oriešok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 23:28