StoryEditor

Rafinérie v USA obnovujú činnosť

06.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Rafinérie na južnom pobreží Spojených štátov sa po zásahu hurikánu Katrina pomaly zotavujú, ich výpadok však bude krajina pociťovať ešte dlho. Z ôsmich rafinérií uzatvorených minulý týždeň kvôli hurikánu teraz obnovujú prevádzku dve a ďalšie dve by mali začať opäť pracovať v priebehu tohto týždňa. Ostatné budú zatvorené ešte niekoľko týždňov až mesiacov.
Stav niekoľkých rafinérií v oblasti okolo Mexického zálivu je v súčasnosti kľúčový pre celosvetový trh s pohonnými látkami. Kvôli nedostatku benzínu na americkom trhu sa minulý týždeň prudko zvýšili ceny palív nielen v USA, ale aj v Európe. Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku cez víkend varoval pred svetovou energetickou krízou, ak by Američania museli v zahraničí kupovať dlhší čas vysoké objemy benzínu.
Hurikán sám osebe spôsobil zatvorenie ôsmich rafinérií a ďalších 12 po celom území USA muselo obmedziť prevádzku, pretože Katrina odstavila aj ropovody v oblasti a zastavila takmer celú americkú ťažbu ropy v Mexickom zálive. Tá sa na celkovej ťažbe USA podieľa jednou štvrtinou a uzatvorené rafinérie predstavujú desatinu americkej kapacity.
Ropu pre rafinérie v súčasnosti nahrádzajú dodávky zo strategických federálnych rezerv, rezervy benzínu však USA nemajú. Tento výpadok má nahradiť piatková dohoda 26 západných krajín Medzinárodnej agentúry pre energetiku o uvoľnení strategických zásob ropy a benzínu.
Ako prvý z ôsmich uzatvorených obnovil prevádzku závod spoločnosti Marathon Oil v louisianskom Garyville s kapacitou spracovania 245-tisíc barelov ropy denne. Koncern Shell v noci navčera oznámil, že začína obnovovať produkciu v Concente, kde má firma rafinériu v rámci spoločného podniku Motiva so saudskoarabskou spoločnosťou Aramco s kapacitou 235-tisíc barelov.
Tento týždeň by sa mala obnoviť činnosť dvoch rafinérií v louisianskom meste Norco, asi 40 kilometrov západne od New Orleansu. Ide o ďalší závod spoločného podniku Motiva a rafinérií v St. Charles spoločnosti Valero Energy.
Veľké škody zo záplav zaznamenali dve najväčšie rafinérie v oblasti -- závod v Pascagoule, kde koncern Chevron spracúva 325-tisíc barelov ropy denne, a rafinéria v Belle Chase spoločnosti Alliance s kapacitou 255-tisíc barelov. Ministerstvo energetiky uviedlo, že ich uvedenie do prevádzky môže trvať aj niekoľko mesiacov. Zaplavené sú taktiež rafinérie spoločnosti Murphy Oil v Meraux a závod Chalmette, ktorý vlastnia spoločnosti ExxonMobil a venezuelský podnik PDVSA.
Ďalšie správy z americkej energetiky sú už pozitívnejšie. Produkcia sa vracia k normálu v rafinérii ExxonMobile v Baton Rouge, v závode venezuelskej firmy PDVSA v St. Charles a v ďalších zariadeniach ďalej na severe. Okrem dodávok zo strategických rezerv už tieto závody dostávajú dostatok ropy aj z kľúčového ropovodu Capline, ktorý zásobuje rafinérie na Stredozápade. Takmer v plnej prevádzke je aj najväčší americký produktovod Colonial Pipeline.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 18:17