StoryEditor

Teplo žatve praje, kombajny sa chladia

21.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Suché a teplé leto umožňuje farmárom rýchlo postupovať v žatve. Výhodu majú majitelia nových strojov, ktoré výkonom nahradia niekoľko kombajnov známych ešte z čias socializmu. Podstatne sa zlepšili aj pracovné podmienky kombajnistov. Prachové filtre a klimatizácia sú už štandardom.
Napríklad v lučenskej spoločnosti Filagro plus si vystačia s dvoma novými strojmi, zatiaľ čo skôr potrebovali pri žatve na rovnakú výmeru dvanásť východonemeckých kombajnov. "Tieto nové mašiny sú rýchlejšie pri kosení ako staršie stroje na ceste," pochvaľuje si 35-ročný vodič kombajnu Marián.
Kabína nových typov kombajnov je podľa farmárov najpríjemnejším miestom počas žatevných prác. Tento názor asi zastávajú aj vodiči nákladných áut, ktorí z polí odvážajú vymlátené obilie. V 30-stupňových horúčavách sa chodia pri vypúšťaní obilia z kombajnov aspoň na chvíľku ochladiť k svojim kolegom.
Oproti minulosti sa vďaka vyššiemu výkonu strojov znížil aj počet kombajnov, ktoré sa presúvali z juhu Slovenska postupne na sever a následne aj do susedného Česka. "Vzájomné kooperácie ešte čiastočne fungujú, my sa do nich však nezapájame. Naše stroje sú vyťažené počas celého leta," vysvetľuje konateľ Filagra Marián Nociar.
Niektorí farmári sa boja, že nestihnú úrodu načas zožať, pretože naraz dozrieva viacero druhou plodín. Najmä na juhu krajiny sú už kombajny v plnej prevádzke a po jačmeni a repke olejke sa o slovo hlási už aj pšenica, ktorej sú osiate najväčšie plochy. "Začiatok žatvy bol toho roku asi o týždeň oneskorený, no slnko urýchlilo dozrievanie," povedal Nociar.
Farmári majú v tomto roku zobrať obilie z 581-tisíc hektárov osiatej plochy. Podľa odhadov Štatistického úradu bude pri všetkých druhoch obilnín okrem ovsa nižšia priemerná úroda ako v minulom roku a celkom sa má zobrať 2,16 milióna ton zrna. Najväčší podiel má tradične pšenica, ktorej majú farmári zobrať z 350-tisíc hektárov približne 1,4 milióna ton.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 00:54