StoryEditor

Otázny vstup Ruska do WTO

06.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rusko neurýchli svoj vstup do Svetovej obchodnej organizácie (WTO) za každú cenu. Uviedol to námestník ministra zahraničných vecí Alexander Jakovenko. Začlenenie krajiny do organizácie prichádza do úvahy len vtedy, ak vláda dokáže obhájiť "v celom rozsahu" základné hospodárske záujmy krajiny. Kremeľ nebude akceptovať podmienky WTO, ktoré by v konečnom dôsledku poškodili ruské národné hospodárstvo.
Jakovenko dodal, že v rokovaniach medzi predstaviteľmi Ruska a WTO zostáva otvorených ešte niekoľko veľmi dôležitých okruhov problémov. Podľa vyjadrenia ruského ministra hospodárskeho rozvoja Germana Grefa z júna tohto roku Rusko by sa mohlo stať 148. členom WTO už v decembri tohto roku na jej rokovaní v Hongkongu. Jakovenko sa však odpovedi na otázku, či sa Grefov cieľ stal nereálnym, vyhol.
Rusko rokuje o vstupe do WTO už od roku 1994. Doteraz sa vyriešili mnohé prekážky, ktoré bránili vstupu krajiny do tejto svetovej organizácie. Dosiahli sa dohody o odstránení bariér pre výmenu poľnohospodárskych komodít, významne sa znížila aj ochrana ruského bankového sektora pred konkurenciou. Dohodlo sa zrušenie ochranných ciel na dovoz lietadiel, áut a iných priemyselných produktov do Ruska.
Rusko za 11 rokov rokovaní dosiahlo 30 dvojstranných dohôd s členmi WTO vrátane Európskej únie a Číny. Na podpis čakajú dohody o odstránení rozporov vo výmene tovarov s Japonskom a USA.
Moskva však nespĺňa podmienky na voľné pôsobenie zahraničnej konkurencie v životnom poistení, telekomunikačných službách a možnosti cudzincov vlastniť banky v krajine. Podľa Jakovenka tieto požiadavky prekračujú rámec prístupových rokovaní do WTO. Členstvo v organizácii nie je pre krajinu hlavným a jediným cieľom; nad ním stoja životné záujmy ruskej ekonomiky. "Máme záujem vstúpiť do organizácie, keď dohodnuté podmienky nášho členstva budú plne zodpovedať záujmom posilnenia ruskej ekonomiky," povedal politik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 06:24