StoryEditor

J&J kúpi divíziu Pfizer

27.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) kúpi divíziu voľnopredajných liekov americkej firmy Pfizer za 16, 6 miliardy dolárov. Dohoda upevní pozíciu J&J, ktorá je najväčším svetovým dodávateľom voľne predajných liekov.
Pfizer vo svojom včerajšom vyhlásení dodal, že transakcia by sa mala uzatvoriť do konca tohto roka. Hlavnými značkami divízie sú ústna voda Listerine, prípravok proti zápche Sudafed a antacid Rolaids.
Pfizer prvý raz oznámil, že zvažuje divíziu predať alebo vyčleniť vo februári. Zdroje blízke transakcii 6. júna informovali, že spoločnosť na divíziu získala ponuky v hodnote 14 miliárd dolárov a viac od firiem J&J, GlaxoSmithKline a Reckitt Benckiser. Predseda Predstavenstva GlaxoSmithKline Chris Gent potom 7. júna uviedol, že najväčší európsky výrobca liekov má záujem odkúpiť divíziu za "primeranú" cenu. Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Hank McKinnell potvrdil, že firma eviduje niekoľko veľmi dobrých ponúk na kúpu divízie.
Pfizer prichádza s predajom svojej vedľajšej divízie po troch rokoch. V rokoch 2002 a 2003 spoločnosť predala divíziu cukroviniek Adams a výrobu vybavenia pre akváriá Tetra. Všetky tieto aktivity získal v roku 2000 spolu s kúpou firmy Warner-Lambert.
Tržby spotrebnej divízie Pfizer sa v roku 2005 vyšplhali na 3,9 miliardy dolárov, pričom na tržbách celej skupiny, ktoré dosiahli 52 miliárd dolárov, sa podieľali len ôsmimi percentami. V porovnaní s rokom 2004 tržby divízie vzrástli o desať percent.
Pfizer nie je jedinou farmaceutickou spoločnosťou, ktorá sa zbavuje výroby spotrebných produktov. Firma Bristol-Myers vlani predala svoju americkú a kanadskú spotrebnú divíziu spoločnosti Novartis za 660 miliónov dolárov. Už v roku 2002 Bristol Myers predal líniu výrobkov pre strarostlivosť o vlasy Clairol.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 01:09