StoryEditor

ČEZ šetrí na akvizície

25.10.2006, 00:00

Česká energetická skupina ČEZ hromadí akvizičný arzenál. Do dvoch rokov by mala mať k dispozícii šesť až sedem miliárd eur, čo je pri súčasnom kurze 220 až 256 miliárd korún. Hotovosť chce použiť na prevzatie energetických podnikov v regióne; na akvizičnej mape je aj Slovensko.
"ČEZ je pripravený alokovať na akvizície všetku voľnú hotovosť, ktorú vytvorí do roku 2009. Celkový objem vnútorného cash-flow vrátane prípadnej reštrukturalizácie dlhu sa odhaduje na šesť až sedem miliárd eur," uviedla elektrárenská skupina v prospekte k umiestneniu svojich akcií na varšavskú burzu.
Slovensko je jednou z krajín, v ktorých si bude chcieť ČEZ ukojiť svoj akvizičný apetít. "V Bratislave máme už niekoľko mesiacov pobočku. V náplni práce nemá len obchodovanie, ale mala by aktívne vyhľadávať aj projekty, v ktorých sa môžeme ako skupina uplatniť," tvrdí hovorkyňa ČEZ-u Eva Nováková.
Česi sa u nás otvorene uchádzajú o Tepláreň Košice, ktorej privatizáciu súčasná vláda zastavila. "Nemusia to byť len akvizície," upozorňuje Nováková. Do úvahy teda pripadá aj postavenie novej elektrárne. Generálny riaditeľ ČEZ-u Martin Roman to vo februári v rozhovore pre HN označil za "veľmi zaujímavé".
"Sme pripravení investovať do výroby aj distribúce elektriny, Nielen do existujúcich aktív,ale aj do nových projektů. Môže ísť aj o projekty obnoviteľných zdrojov energií," dodala Nováková.
Z Česka prenikajú neoficiálne informácie, že ČEZ sa živo zaujíma o možnosti postavenia tepelnej elektrárne. Skupina to odmieta akokoľvek komentovať. Na Slovensku sú dnes dve tepelné hnedouhoľné elektrárne, a to vo Vojanoch a v Novákoch. Obidve patria Slovenským elektrárňam.
"Okrem výroby a obchodu patrí do energetiky aj distribúcia," podotkla Nováková. Štát má v troch rozvodných energetických podnikoch stále 51-percentné podiely. Súčasná vládna koalícia však nechce privatizovať nič, a ak k predaju štátnych podielov pristúpi budúca vláda, predkupné právo majú E.ON Energie, Electricité de France a RWE Energy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 11:24