StoryEditor

EK začala správne konanie

09.05.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Európska komisia začala v pondelok správne konanie proti deviatim štátom Európskej únie. Obžalovala ich z diskriminácie zahraničných penzijných fondov, pre ktoré v týchto štátoch platí vyššie zdaňovanie dividend a úrokov. Exekutíva EÚ vyhlásila, že odštartovala prvú z troch fáz správneho konania, ktoré by mohlo skončiť až pred Európskym súdnym dvorom. Ten môže donútiť štáty EÚ zmeniť svoje zákony.
"Európsky sektor penzijných fondov sa sťažoval na vyššie zdanenie zahraničných penzijných fondov, ktoré nie je v súlade so Zmluvou o európskych spoločenstvách," uviedol eurokomisár pre daňové a colné záležitosti László Kovács. EK začala právne konanie proti Českej republike, Dánsku, Španielsku, Litve, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Slovinsku a Švédsku.
Komisia zastáva názor, že vyššie zdaňovanie dividend a úrokov zahraničných penzijných fondov ako domácich fondov môže brániť voľnému pohybu kapitálu, ktorý je jedným zo základných princípov EÚ a vyzvala deväť členských štátov, aby odpovedali do dvoch mesiacov. Potom sa výkonný orgán EÚ rozhodne, či zašle štátom posledné upozornenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 09:48