StoryEditor

Kazachstan otvoril prvý ropovod do Číny

15.12.2005, 23:00

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev včera spoločne s čínskymi predstaviteľmi slávnostne otvoril kohútik nového ropovodu, ktorý bude prepravovať ropu do Číny. Vďaka tomuto projektu by mohol Peking získať konečne priamy prístup k zásobám ropy v Kaspickom mori, informovala agentúra Reuters.
Prvý ropovod medzi dvoma ázijskými krajinami, ktorý prvýkrát nepovedie cez Rusko, je 1 000 kilometrov dlhý s prepravnou kapacitou viac než 10 miliónov ton ropy ročne (210-tisíc barelov ropy denne). Do roku 2011 by sa podľa očakávaní najvyšších predstaviteľov oboch krajín mala kapacita ropovodu zdvojnásobiť. Kazachstanu zároveň pomôže stať sa jedným z najväčších svetových exportérov ropy a Číne prispeje k diverzifikácii ropných zdrojov a obmedzí jej závislosť od nestabilného Blízkeho východu. Podľa informácií, ktoré zverejnila agentúra Reuters, stála výstavba nového ropovodu z Atasu v Kazachstane do čínskeho Alašanku 806 miliónov dolárov. Na projekte sa zúčastnili čínska štátna ropná spoločnosť China National Petroleum Corp (CNPC) a kazašská ropná firma KazMunaiGas, uviedla agentúra AFP. Okrem kazašskej ropy bude nový ropovod prepravovať aj ropu z ruskej západnej Sibíri.
Čína si už v kazašskom ropnom priemysle vybudovala silnú pozíciu. Čínska spoločnosť CNPC tu napríklad v tomto roku získala kontrolný podiel nad ropným poľom Kumkol, odkiaľ sa bude prepravovať ropa do Číny práve novým ropovodom. Okrem toho sa Pekingu po dlhotrvajúcich sporoch podarilo od kanadskej spoločnosti získať aj nezávislú kazašskú ropnú spoločnosť PetroKazakhstan, a to aj napriek protestom kazašských predstaviteľov. Práve táto spoločnosť by sa mala stať hlavným dodávateľom ropy pre nový ropovod. Čína je však stále aktívna. Len prednedávnom oznámila, že sa zaujíma o kúpu ďalšej kazašskej spoločnosti, ktorá je vo vlastníctve Kanaďanov, koncernu Nations Energy. V súčasnosti je Čína už druhým najväčším odberateľom ropy na svete hneď po Spojených štátoch amerických.
Kazachstan vyváža väčšinu svojej ropy cez ruský ropovod do čiernomorského prístavu Novorossijsk. Kazachstan dnes ťaží asi 1,3 milióna barelov ropy denne a jeho cieľom do roku 2015 je zvýšiť produkciu takmer trojnásobne, až na 3,5 milióna barelov ropy denne.
Kazachstan, ktorý je rozlohou päťkrát taký veľký ako Francúzsko, sa v posledných rokoch zaradil medzi 20 krajín s najväčšími zásobami ropy. V roku 1999 boli pri Kašagane pri brehoch Kaspického mora objavené ložiská ropy, ktoré sa pokladajú za najväčšie za posledných 30 rokov.
Kazašský ropný priemysel je ešte stále závislý od veľkých zahraničných ropných spoločností, ktoré prevádzkujú tri veľké ropné polia v krajine. Pôsobia tu napríklad spoločnosti Chevron a ENI.
Kazachstan mohol doteraz prepravovať ropu kaspickým ropovodom cez Rusko alebo tankermi cez Kaspické more a ďalej novým ropovod Baku-Tbilisi-Ceyhan, ktorý uviedlo do prevádzky konzorcium na čele so spoločnosťou BP. Kazachstan má zatiaľ len jeden tanker, ktorý mu umožňuje vykonať sedem až osem plavieb mesačne z Aktau do Baku a dopraviť asi jeden milión ton ropy ročne.


Lišta

Čína a ropa

-- rok 2005* -- dopyt 7,2 milióna barelov denne (medziročný nárast o 9 %)
-- rok 2004 -- dopyt 6,6 milióna barelov denne (medziročný nárast o 15 %)
-- 43 percent ropy spotrebuje priemysel
-- 34 percent z ropných produktov spotrebujú automobily
* odhad

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 15:23