StoryEditor

Ľuďom sa dane zdajú vysoké všade

13.08.2007, 00:00

Na Slovensku máte korene...
-- Moji rodičia pochádzajú z priamo Bratislavy.
V minulosti ste tu už pracovali na niektorých projektoch, cielene ste sa pripravovali na návrat domov?
-- Keď rodičia v roku 1968 opustili Československo, boli presvedčení, že sa už nikdy nevrátia. Ale veci sa vyvinuli inak. V roku 1998, keď sa stredoeurópske ekonomiky začali prudko rozvíjať, mi bolo jasné, že chcem byť súčasťou tohto procesu. Tak som si zbalil veci a v januári 1999 som začal pracovať ako medzinárodný daňový poradca v Prahe. Postupne, a určite nie úplne náhodou, prišlo na rad aj Slovensko. Keď sa s odstupom času obzriem späť, bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v mojom živote.
Cesta na Slovensko teda vedie cez Prahu?
-- Príchod do Prahy bol dôležitým krokom pri znovuobjavovaní mojich koreňov. Keď som sa vrátil späť, cítil som sa bezpochyby ako Kanaďan. Ale po ôsmich rokoch sa už necítim viac ako cudzinec. Stále som viac Kanaďanom ako Slovákom, ale v krajinách, v ktorých som žil a žijem, sa dnes cítim viac doma ako v Kanade. A Slovensko má a bude mať v mojom srdci vždy zvláštne miesto. Mám tu mnoho kontaktov a aj keď som tu nikdy nežil, považujem ho svojím spôsobom za domov.
Čaká vás tu niečo nové alebo prichádzate do viac-menej známeho prostredia?
-- V posledných rokoch som sa podieľal na niekoľkých projektoch daňového poradenstva na Slovensku, ktoré mi poskytli dostatočný obraz o jeho podnikateľskom prostredí a mnohé kontakty s touto krajinou. Slovensko je však pre mňa stále zaujímavé, a to nielen čo sa týka profesionálneho pohľadu daňového konzultanta, ale prihliadnuc na moje korene aj ľudského rozmeru.
Celý profesijný život sa venujete daňovému poradenstvu. Čo vás na tejto práci tak baví?
-- Dane sú komplexnou problematikou, ktorá vyžaduje od konzultanta orientovanie sa vo viacerých súvisiacich oblastiach. Baví ma pomáhať našim klientom zorientovať sa v tejto spleti pravidiel a vzťahov a hľadať pre nich optimálne riešenia.
Dane sa týkajú každého, či už bežného človeka alebo firmy. Ako ich vnímate vy ako daňový poplatník a zároveň človek, ktorý sa v tejto sfére priamo angažuje?
-- Dane, nech sú akékoľvek, sa ľuďom všade na svete zdajú vysoké. Z pohľadu daňového konzultanta však v prípade Slovenska viac ako výšku sadzieb vnímam najmä skutočnosť, že daňový systém je v porovnaní aj s mnohými ekonomicky vyspelými krajinami veľmi pokrokový a spravodlivý. Zisky sa zdaňujú iba raz a rovnakou mierou, bez ohľadu na to, či ich produkuje právnická osoba alebo podnikateľ, alebo či plynú zo Slovenska alebo zo zahraničia. To významne prispieva k podpore podnikania.
Za svoj cieľ ste si pri príchode na Slovensko dali posilnenie aktivít spoločnosti vo sfére poradenských služieb. Kto je a mal by byť vaším cieľovým klientom?
-- Mojím cieľom je ustavičná inovácia služieb, ktoré sme schopní klientom ponúknuť. Celý proces inovácie a rozvoja je úzko spojený s rozvojom ľudí, vytváraním atmosféry na neustále učenie a zdokonaľovanie sa vo všetkom, čo pre našich klientov robíme.
Zameriavame sa predovšetkým na veľké firmy a v tejto skupine vidíme ešte stále veľký priestor. Orientujeme sa na špičkové spoločnosti a špičkové transakcie, ktoré sa v tejto krajine uskutočňujú. Čoraz viac sa zameriavame aj na firmy, ktoré sú špičkou segmentu malých a stredných podnikov. Nazývame ich spoločnosťami strategického rastu. Jedným zo spôsobov, ako ich identifikovať, je aj súťaž Podnikateľ roka.
Na vašom trhu pôsobí niekoľko veľkých a viacero menších hráčov, bude konkurencia ďalej narastať? Ako z nej budú profitovať klienti konzultačných firiem?
-- Tak, ako pokračuje celkový vývoj a rozvoj našej profesie, bude postupne narastať aj tlak zo strany konkurencie. Tak, ako sa prostredie, v ktorom pôsobíme, neustále mení, tak musíme aj my byť predvídaví a meniť sa spolu s ním. Chceme neustále rozvíjať nové spôsoby riešenia problémov, ktoré budú šité na mieru, rýchle a efektívne, aby z nich naši klienti získavali čo najviac.
Akým smerom sa bude podľa vás tento druh biznisu vyvíjať v budúcnosti?
-- Spolu s novými regulatórnymi požiadavkami stojí oveľa viac firiem pred nutnosťou zaviesť ďalšie kontrolné mechanizmy a nanovo alebo kvalitnejšie definovať firemné procesy. S tým sa zvyšuje aj úloha audítorských a poradenských služieb. Navyše, prostredie strednej a východnej Európy sa vyznačuje rýchlym rastom lokálnych ekonomík, vďaka čomu sa rozširujú aj možnosti pre poradenstvo -- či už daňové, podnikové alebo transakčné. Firmy totiž uskutočňujú čoraz komplexnejšie a sofistikovanejšie operácie, ktoré si vyžadujú zapojenie odborníkov.
Budete jeho súčasťou aj vy alebo plánujete zmenu v oblasti pôsobenia?
-- O zmene určite neuvažujem. Dynamické prostredie a spolupráca so zaujímavými ľuďmi je to, čo ma na poradenskom biznise priťahuje.
A chcete zostať žiť v Európe alebo sa vrátite do Kanady?
-- Keď som po prvýkrát prišiel do Európy, bol som fascinovaný rozmanitosťou kultúr. Bolo pre mňa nesmierne vzrušujúce objavovať nové miesta a nových ľudí, a to z profesionálnej aj ľudskej stránky. Dnes, po deviatich rokoch, sa toho pre mňa až tak veľa nezmenilo. Slovensko je piatou krajinou, v ktorej žijem a pracujem, a som veľmi šťastný, že môžem mať takúto skúsenosť. Určite je v Kanade veľa vecí, ktoré mi chýbajú, a jedného dňa sa tam možno vrátim, ale v súčasnosti neplánujem odísť z Európy.

Stan Jakubek je od 1. augusta novým vedúcim partnerom a riaditeľom oddelenia daňového poradenstva Ernst & Young na Slovensku. Dlhé roky sa špecializuje na daňové poradenstvo. V roku 1991 promoval na kanadskej University of Manitoba v odbore ekonómia a neskôr absolvoval kanadský inštitút účtovných znalcov (Canadian Institute of Chartered Accountants). Následne osem rokov pracoval v daňových a audítorských oddeleniach kanadského zastúpenia KPMG a neskôr strávil päť rokov v pražskej kancelárii tej istej spoločnosti. Stan Jakubek je Kanaďan so slovenským pôvodom, má slovenskú manželku, s ktorou má dvoch synov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:49