StoryEditor

Prichádza vlna investícií do golfu

06.07.2007, 00:00
Golfový šport zapúšťa na Slovensku čoraz hlbšie korene. Trend nastolila nová generácia investorov v oblasti cestovného ruchu. Najmä vo vidieckych oblastiach s príjemnou prírodnou scenériou ich pribúda ako húb po daždi. Popri už zabehnutých golfových lokalitách na strednom Slovensku a vo Vysokých Tatrách sa pripravuje čoraz viac nových projektov aj na západe krajiny.

Golfový šport zapúšťa na Slovensku čoraz hlbšie korene. Trend nastolila nová generácia investorov v oblasti cestovného ruchu. Najmä vo vidieckych oblastiach s príjemnou prírodnou scenériou ich pribúda ako húb po daždi. Popri už zabehnutých golfových lokalitách na strednom Slovensku a vo Vysokých Tatrách sa pripravuje čoraz viac nových projektov aj na západe krajiny.

Golfové Záhorie
Najnovším prírastkom bude rozsiahly golfový areál pri obciach Šaštín-Stráže a Smolinské v senickom okrese, ktorý pripravuje firma Abraxas. Areál s rozlohou 120 hektárov má pozostávať z majstrovského 18-jamkového ihriska a menšieho deväťjamkového ihriska pre verejnosť.
K dispozícii budú aj viaceré tréningové plochy, golfový klub, hospodárske budovy, apartmány, bungalovy a ďalšie ubytovacie kapacity. Návštevníkov chcú prilákať aj sústavou väčších a menších umelých jazier, ktoré vybudujú v rámci areálu. Vodné plochy budú mať z hľadiska hernej funkcie úlohu prekážok, poslúžia však aj ako zdroj vody pre automatický závlahový systém.
V rámci projektu s orientačným rozpočtom 1,7 miliardy korún už prebieha posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Bližšie podrobnosti predstavitelia Abraxasu odmietli zverejniť, s tým, že v auguste spustia oficiálnu prezentáciu celého projektu.
Golfový areál približne za 400 miliónov chce postaviť aj ďalšie mesto na Záhorí -- Skalica. "Momentálne pracujeme na vysporiadaní pozemkov a rokujeme s investormi, ktorí by do tohto projektu mohli vstúpiť," tvrdí Marek Guľa zo strategického oddelenia mestského úradu. V prvej fáze je v pláne ihrisko s 9 hracími dráhami a cvičnou lúkou. V ďalších dvoch etapách pribudne ešte do roku 2010 ďalších 18 hracích dráh a golfový klub.
Ďalšie zelené plochy pre vyznávačov golfového športu majú vyrásť pri obciach Sekule a Mláky. Všetky tieto lokality na Záhorí ťažia z priaznivých prírodných podmienok a polohy v blízkosti Bratislavy, ale aj českých a rakúskych hraníc.

Investície aj na Považí
Nové 18- a 9-jamkové ihriská si budú priaznivci golfu môcť vychutnať aj neďaleko Bánoviec nad Bebravou. Pri obci Dvorec pripravuje golfový klub firma Lasercut. Atrakciou pre návštevníkov budú hracie plochy pri historickom objekte kaštieľa, v ktorom vybudujú tzv. klubový dom.
Nebudú chýbať ani vodné prekážky, ubytovacie kapacity, tenisové dvorce a ďalšie lákadlá. Projekt si vyžiada približne 70-miliónovú investíciu. Nová golfová destinácia pri Bánovciach nad Bebravou sa chce zamerať najmä na podnikateľov z Považia a hornej Hitry, kde sa v posledných rokoch usadili desiatky zahraničných investorov.
Túto cieľovú skupinu, ale aj kúpeľných hostí z Rajeckých Teplíc, chce prilákať aj nový 120-hektárový športovo-relaxačný areál Charubina neďaleko mesta Rajec. Jeho súčasťou bude rezidenčná zóna a kongresové centrum. Prvú časť areálu s deviatimi jamkami plánuje spoločnosť Golf Park Rajec otvoriť už koncom leta.
Nové projekty nadviažu na už rozbehnutý golfový biznis, ktorý sa už niekoľko rokov rozvíja v Bernolákove či Piešťanoch. Profesionálne golfové ihrisko Gray Bear vlastnia na Táľoch Železiarne Podbrezová. Veľmi dobré podmienky pre tento šport sú aj vo Vysokých Tatrách, kde sa v tejto sfére angažuje spoločnosť Golf International Poprad.

Golfové ihriská na Slovensku
Názov Počet jamiek
Bernolákovo 9
Bernolákovo Black River 18
Tatry 18
Tatranská Lomnica 9
Veľká Lomnica 9
Black Stork V. Lomnica 18
Gray Bear Tále 18
Kúpele Piešťany 9
Alpinka Košice 9

Zdroj: Slovenská golfová asociácia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 15:11