StoryEditor

Geoterm chce dodávať teplo

02.08.2007, 00:00
Takmer desaťročie pripravovaný ambiciózny projekt využívania geotermálnej energie z Košickej kotliny dostal po rokoch stagnácie nový impulz. Jeho prvú etapu, vykurovanie Košíc, by mala uskutočniť islandská spoločnosť Enex.

Zmluvu o strategickom partnerstve s Islanďanmi pripravuje investor projektu firma Geoterm Košice, ktorej majoritným akcionárom je Slovenský plynárenský priemysel. Minoritnými akcionármi spoločnosti sú košická samospráva a firma Slovgeoterm Bratislava. Plynári v súčasnosti rokujú s Enexom o podmienkach spolupráce. Ten má prístup ku všetkej dostupnej dokumentácii a podieľa sa na príprave technických riešení. "Prvé dodávky tepla pre mesto by sa mohli uskutočniť už v roku 2009 alebo o rok neskôr," potvrdil pre HN Martin Bartošovič, riaditeľ sekcie stratégie, korporátneho rozvoja a obstarávania SPP.
Ekologické vykurovanie
Spoločnosť Enex podľa SPP preukázala skúsenosti s realizáciou geotermálnych projektov, prevádzkou geotermálnych zariadení a možnosťami ich využitia v centrálnom zásobovaní teplom. Má potrebné technické skúsenosti a know-how, ktoré môžu byť využité i v nasledujúcich etapách projektu. Spoločnosť Geoterm je vlastníkom geotermálnych vrtov v lokalite Ďurkov, Svinica a Bidovce pri Košiciach, ktoré patria medzi najvýdatnejšie v strednej Európe. Odberateľom tepelnej energie bude spoločnosť Teko Košice, ktorá je dodávateľom tepla pre mesto.
Projekt počíta s viac než dvetisíc terrajoulami tepla ročne, čo predstavuje približne polovicu doterajšieho predaja teplárne a mohla by ním byť zásobovaná asi tretina košických bytov. Doteraz bolo na ňom preinvestovaných 372 miliónov korún, z toho dva milióny eur, necelých 70 miliónov tvorili prostriedky z fondu Phare. V ďalších etapách sa uvažuje o využití geotermálnej energie na rekreačné účely, poľnohospodárstvo i výrobu elektriny.
Driemajúci potenciál
Prírodné danosti pre geotermálnu energiu radia Slovensko v Európe medzi špičku. Experti odhadujú energetický potenciál horúcich podzemných vôd na vyše 5,5 tisíca megawattov, pričom zhruba polovica z neho sa môže i technicky využívať. Reálne sa však zhodnocuje len zlomok. Najčastejšie v bazénoch a kúpeľoch, menej v energetike a hospodárstve. Pionierom vo využívaní geotermálnej energie na hospodárske účely je spoločnosť Slovgeoterm, ktorá cez svoje dcérske firmy a s pomocou islandských špecialistov uskutočnila už viacero projektov. Napríklad v Galante vykuruje termálnou vodou vyše tisícky bytov a nemocnicu. O využívanie horúcej vody je veľký záujem na juhozápade krajiny, na východe i pod Tatrami. Perspektívny je Prešov, východoslovenský mikroregión Olšava, okolie Starej Ľubovne, Topoľčian, Lučenca i Michaloviec.

Kto je Enex
Vlastníkom spoločnosti Enex je skupina islandských spoločností a organizácií, ktoré majú za sebou desaťročia skúseností s rozvojom a využívaním geotermálnej a vodnej energie v Európe, Amerike a Ázii. Firma v súčasnosti spolupracuje na podobných projektoch na Slovensku aj s Vranovom nad Topľou, Trebišovom, Sobrancami či Galantou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 09:33