StoryEditor

Goodish: V Európe sú lepšie možnosti na expanziu ako v Amerike

28.05.2003, 00:00
Rozhovor s viceprezidentom U.S. Steel Corporation Johnom H. Goodishom o globalizácii v oceliarskom priemysle.
V rámci globalizačného procesu ste získali VSŽ Košice. Teraz sa usilujete aj o srbskú a poľskú oceliareň. V akom štádiu sú ich akvizície?
- Akvizícia srbského Sartidu je krátko pred ukončením. Zavŕšenie transakcie železiarní Polskie Huty Stali však bude nepochybne ešte nejaký čas trvať. Sme v etape druhého kola ponukového konania, v rámci ktorého sme objasnili poľskej vláde detaily našej ponuky.
Polskie Huty Stali majú 174 dcérskych firiem. Čo s nimi chcete robiť?
- Veľa z nich nemá s oceliarskymi aktivitami nič spoločné a nemali by byť v štruktúre oceliarní. Ak uspejeme v tendri a získame Polskie Huty Stali, budeme sa ich snažiť zbaviť. Napríklad údržbárske firmy, ktorých jediným zákazníkom sú oceliarne, naozaj nemusia byť samostatnými dcérskymi spoločnosťami.
Podľa reštrukturalizačného plánu potrebujú štyri najväčšie huty v štruktúre poľskej oceliarne investície asi 1,4 mld. PLN. Takisto by malo prísť do roku 2006 k zníženiu zamestnanosti zo súčasných takmer 21 000 na 10 400 pracovníkov. Ak získate Polskie Huty Stali, budete postupovať v súlade s týmto zámerom?
- Súčasťou inštrukcií k procesu podávania ponúk bolo, že investor musí ísť v súlade s východiskovým modernizačným programom. Budeme sa ho držať. Reštrukturalizácia firmy však vychádza aj z požiadaviek EÚ. Časť finančných prostriedkov určených na modernizáciu oceliarní je tzv. štátna pomoc, pri ktorých vláda dáva záruky na reštrukturalizačné kontrakty. Primárne však bude za ne zodpovedný strategický investor.
Pokiaľ ide o Sartid, ste si istí, že ho dostanete?
- Áno! Potrebujeme získať povolenia od ôsmich európskych úradov pre ochranu hospodárskej súťaže. Šesť z nich už máme, chýbajúce dve sú zo Slovenska a z Rumunska.
Máte záujem aj o ďalšie železiarne v strednej a vo východnej Európe?
- V priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov sa bude privatizovať maďarský Dunaferr. Tam je situácia trochu zložitejšia, pretože spoločnosť má okrem oceliarstva aj iné aktivity, napríklad distribučný systém, riečny prístav a podobne. Postup vyhodnocovania ponúk bude rozdielny, ale záujem rozhodne máme. Podrobne analyzujeme situáciu, aby sme sa vedeli správne rozhodnúť, či budeme expandovať aj na tomto trhu.
Za posledné roky ste získali dobrý prehľad o oceliarstve v krajinách strednej a východnej Európy. V čom sa odlišuje od amerického?
- Výhodou tohto regiónu je vysoká miera hospodárskeho rastu. Rast HDP sa v medziročnom porovnaní takmer vo všetkých krajinách pohybuje na úrovni 2,8 až 3,8 %. Spotrebiteľský dopyt sa zvyšuje, preto je dobré byť na tomto trhu. Navyše je tu vzdelaná pracovná sila. Ak by som mal porovnať tento región s USA, tak americký trh je z môjho pohľadu viac dospelý. Nebude už rásť tak výrazne ako európske trhy, hlavne v oblastiach dodávok a dopytu po oceli. Trh USA je síce väčší, ale nedosahuje takú mieru rastu. Pôsobí na ňom pár veľkých výrobcov a importérov. Nemyslím si, že v USA sú z dlhodobého hľadiska veľké možnosti na rozvoj. Tie sú v súčasnosti v Európe a na východ od nej, na Ukrajine a v Rusku. Všetci vidíme, čo sa deje v Číne. Spotreba a výroba ocele v tejto krajine rastú ročne o 15 až 20 percent. Napriek tomu, že oceliarska výroba je v Číne veľmi vysoká, nepokrýva potrebu krajiny.
U.S. Steel Corporation je už niekoľko rokov v strate. Výnimku tvorí slovenská dcéra v Košiciach. Prečo sa vám nedarí na americkom kontinente?
- Ekonomike USA sa nedarí tak dobre ako slovenskej, resp. európskej. Euro je momentálne oproti doláru silnejšie. Pomohlo to aj slovenskej korune. Ďalšia vec je, že v USA došlo v poslednom období k viacerým bankrotom železiarní a oceliarsky priemysel sa len teraz začína konsolidovať pod vedením International Steel Group a našej korporácie. Ukončili sme transakciu s National Steel, čo prinesie na trhu väčšiu stabilitu.
Chicagský konkurzný súd vám síce udelil súhlas na kúpu National Steel, ale agentúra Fitch na to zareagovala znížením ratingu dlhodobých záväzkov U.S. Steel Corporation z úrovne BB na B-. Neobávate sa, že po prípadnej akvizícii Sartidu a poľskej oceliarne pristúpia agentúry k rovnakým krokom?
- Toto sa môže stať vždy, dôležitejšia je však dôvera kapitálového trhu. V januári sa naše akcie predávali za približne 10 USD, teraz je ich cena na úrovni 14 až 15 USD.
Minulý rok ste oznámili, že investície do pozinkovacej linky na výrobu automobilových plechov môže U. S. Steel Košice očakávať až v horizonte najbližších piatich rokov. Neprehodnotíte toto vyhlásenie po rozhodnutí PSA Peugeot Citro#235#n o výstavbe závodu pri Trnave, ktorý bude mať kapacitu 300 tis. áut ročne?
- V súčasnosti opäť vyhodnocujeme možnú investíciu do galvanizačnej linky z dôvodu príchodu automobilového priemyslu do strednej Európy. Do roku 2006 sa bude v tomto regióne vyrábať približne milión áut ročne. Slovensko sa stane strediskom automobilového priemyslu v regióne strednej a východnej Európy. Prieskum trhu nám ukáže, kedy máme začať s výstavbou galvanizačnej linky. Postaviť ju trvá približne rovnako dlho ako vybudovať fabriku na autá, takže do 18 až 24 mesiacov môžeme galvanizačnú linku v Košiciach mať.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 13:49