StoryEditor

Medené bane čakajú na investorov

09.01.2003, 23:00

Vedenie Afganistanu sa rozhodlo, že ešte v tomto roku pozve do krajiny zahraničné spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výskumom a ťažbou medi. Krajina dnes totiž disponuje obrovskými neodkrytými zásobami medi, ktoré sa podľa odhadu ruských odborníkov pohybujú až na úrovni 11 miliárd ton. Odkrytím týchto rezerv by sa Afganistan stal najväčším miestom ťažby medi na svete. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Bohaté zásoby medi sa nachádzajú v provincii Logar, na ktorej ešte prednedávnom ťažili ruské spoločnosti. V minulosti mali o toto územie záujem aj iné zahraničné spoločnosti, avšak napriek podpísaniu dohody v roku 1998 sa z oblasti pre vypuknutie občianskej vojny stiahli.
Afganské medené bane sa považujú za jeden z hlavných zdrojov budúcej prosperity krajiny. Odborníci však varujú, že odhady výšky rezerv neboli zatiaľ nikdy skutočne dokázané, pričom niektorí dokonca spochybňujú odborné schopnosti afganských geológov.
Aj napriek výzve afganskej vlády sa zahraničné spoločnosti ešte stále obávajú vstúpiť do krajiny, ktorej politickú situáciu považujú stále za nestabilnú. Pred svojím príchodom ďalej požadujú zlepšenie infraštruktúry a stabilizáciu menového systému v krajine.
Afganská ekonomika zaznamenala rozsiahle škody v dôsledku takmer 10 rokov trvajúcej vojny, ktorú sa podarilo ukončiť až po vstupe vojenských síl USA do krajiny v rokoch 2000 -- 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 05:16