Reuters
StoryEditor

Putin: Rusko má záujem o zrušenie sankcií

05.06.2018, 18:53
Autor:
ČTKČTK
Putin si vybral Rakúsko k návšteve ako prvej krajine EÚ od svojho marcového znovuzvolenie.

Rusko má záujem o zrušenie vzájomných sankcií s Európskou úniou. Po dnešnom rokovaní s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom vo Viedni to na tlačovej konferencii vyhlásila ruská hlava štátu Vladimir Putin.

Van der Bellen poznamenal, že Viedeň sa vždy snažila predchádzať sporom medzi Moskvou a Bruselom a chce tak robiť aj v budúcnosti, a to aj v otázke sankcií.

Putin sa následne stretol aj s kancelárom Sebastianom Kurzom, ktorý povedal, že verí v postupné rušenie sankcií na základe pokroku v presadzovaní mierovej dohody na Ukrajine.

"Sankcie škodia všetkým," povedal Putin s tým, že tak ako má každý štát záujem o zrušenie sankcií, chce tento cieľ dosiahnuť i Moskva.

Rusko kvôli odvetným opatreniam podľa Putina čelilo rade ťažkostí, ktoré ale prekonalo a svoje hospodárstvo posilnilo. Ruský prezident poznamenal, že krajine sa ekonomicky darí, má nízku nezamestnanosť a nízky rast inflácie.

Odvetné opatrenia v zhode s EÚ

"Žijeme bohužiaľ v čase rastúceho napätia. Rakúsko sa vždy snažilo prispieť k uvoľneniu tohto napätia a bude tak robiť aj v budúcnosti," povedal Van der Bellen. K sankciám ale poznamenal, že Viedeň k odvetným opatreniam pristupuje v zhode s Európskou úniou. Rakúsky prezident však zdôraznil, že mier v Európe nie je možný bez Ruska.

Sankcie na Rusko uvalila EÚ v roku 2014 kvôli anexii ukrajinského autonómneho polostrova Krym a kvôli úlohe Moskvy v konflikte na východnej Ukrajine. Sankcie sú namierené nielen voči predstaviteľom Ruskej federácie aj ukrajinským separatistom, ale aj proti určitým sektorom ruskej ekonomiky. Rusko reagovalo vlastnými protiopatreniami.

Postupné zrušenie sankcií

Kurz vyhlásil, že otázku sankcií Rakúsko zdedí, až sa 1. júla po Bulharsku ujme únijného predsedníctva. Kancelár ale verí, že sa podarí dosiahnuť taký pokrok, že bude možné sankcie postupne rušiť. Závisieť to ale bude na presadzovaní podmienok mierovej dohody pre východnú Ukrajinu.

Kurz tiež povedal, že Rusko je superveľmoc, ktorá má veľký význam v krízových oblastiach, akou je napríklad Sýria. Dodal ale, že s mocou sa viaže aj zodpovednosť.

Putin si vybral Rakúsko k návšteve ako prvej krajine EÚ od svojho marcového znovuzvolenie. Tento fakt Van der Bellen aj Kurz ocenili a Putin pripomenul, že vzájomné vzťahy medzi Viedňou a Moskvou sú historicky partnerské.

S Van der Bellenem Putin hovoril popri ekonomických záležitostí aj o Iráne a rozhodnutí USA jednostranne odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Teheránom či o situácii na Ukrajine a v Sýrii. O rovnakých témach potom diskutoval aj s Kurzom

01 - Modified: 2024-05-11 09:17:21 - Feat.: - Title: Dve tretiny Rakúšanov podporujú rýchlejší odklon od fosílnych palív, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-05-11 08:43:58 - Feat.: - Title: Nehoda v Rakúsku: Najmenej desať ľudí sa zranilo pri prevrátení slovenského autobusu 03 - Modified: 2024-05-10 12:31:23 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atómoviek. Čo tým sleduje práve teraz 04 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 05 - Modified: 2024-05-10 04:49:31 - Feat.: - Title: Putin navrhol Dume ako kandidáta na premiéra Michaila Mišustina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 14:38