Reuters
StoryEditor

Europoslanci schválili obchodnú dohodu so Singapurom. Je to historický moment, tvrdí Juncker

13.02.2019, 14:53
Autor:
TASRTASR
Singapur je najväčším obchodným partnerom EÚ v regióne juhovýchodnej Ázie.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Štrasburgu schválili dohodu o voľnom obchode a investíciách medzi EÚ a Singapurom. Odobrili zároveň aj dohodu o partnerstve a spolupráci s touto ázijskou krajinou.

Európska komisia (EK) privítala postoj EP a uviedla, že EÚ je o krok bližšie k nadobudnutiu platnosti oboch dohôd, vďaka ktorým sa hospodárske vzťahy medzi Úniou a Singapurom zintenzívnia.

Predseda EK Jean-Claude Juncker skonštatoval, že schválenie obchodnej a investičnej dohody medzi EÚ a Singapurom v europarlamente je "historický moment".

"Ide o prvú dvojstrannú obchodnú dohodu EÚ s krajinou juhovýchodnej Ázie, ktorá bude slúžiť ako základný pilier pre nadviazanie užších vzťahov medzi Európou a jedným z najdynamickejších regiónov na svete," uviedol Juncker v správe pre médiá. Dodal, že ide o dohody, ktoré vytvoria nové príležitosti pre európskych výrobcov, pracovníkov, poľnohospodárov a spotrebiteľov.

Výhody pre obe strany

Podľa slov eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej EÚ v neistých časoch potrebuje takéto dohody viac než kedykoľvek predtým. Spresnila, že zintenzívnenie vzájomného obchodu prinesie výhody pre pracovníkov i poľnohospodárov a malé i veľké spoločnosti na oboch stranách.

"Ich súčasťou je pevný záväzok k dodržiavaniu ľudských a pracovných práv a k ochrane životného prostredia," opísala situáciu, podľa ktorej "budúcnosť patrí otvorenému a spravodlivému obchodu založenému na pravidlách".

Singapur je najväčším obchodným partnerom EÚ v regióne juhovýchodnej Ázie. Celkový objem obojstranného obchodu s tovarom predstavuje viac ako 53 miliárd eur a obchod so službami dosahuje 51 miliárd eur.

Európske investície v Ázii

V Singapure sídli viac ako 10 tisíc spoločností z EÚ, ktoré ho využívajú ako základňu pre celý tichomorský región. Singapur je miesto, kam smeruje najviac európskych investícií v Ázii. Vzájomné investície pritom v posledných rokoch výrazne rastú: v roku 2017 dosiahol ich objem spolu 344 miliárd eur.

Na základe obchodnej dohody Singapur odstráni všetky zostávajúce clá na výrobky z EÚ a zaviaže sa, že zachová súčasný bezcolný prístup pre všetky ostatné výrobky EÚ. Dohoda vytvára aj nové príležitosti pre poskytovateľov služieb z EÚ, napríklad v odvetviach telekomunikácií, ekosystémových služieb, inžinierstva, computingu a námornej dopravy.

Zrušia sa clá

Singapur súhlasil, že okrem zrušenia ciel odstráni aj prekážky brániace obchodu v hlavných odvetviach napríklad tým, že uzná bezpečnostné skúšky EÚ pre automobily a početné elektronické spotrebiče, alebo prijme označenia, ktoré používajú európske podniky pre textilné výrobky.

Dohoda o partnerstve a spolupráci má vzpružiť existujúce vzťahy medzi EÚ a Singapurom. Opiera sa o spoločný záväzok k multilateralizmu a medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách.

Napomôže zintenzívniť politický dialóg a utužiť spoluprácu v mnohých oblastiach, nevynímajúc trvalo udržateľný rozvoj, demokraciu a základné slobody, spravodlivosť, bezpečnosť, konektivitu, medziľudské väzby, informačnú spoločnosť, vzdelávacie a kultúrne výmeny, ako aj zamestnanosť a sociálne veci.

Umožní tiež zintenzívniť vedeckú a technologickú spoluprácu v oblastiach, ako je energetika, životné prostredie, boj proti zmene klímy, ochrana prírodných zdrojov, inteligentné mestá a doprava.

01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 03 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Dva mesiace pred voľbami v Smere ešte nevedia, do akej frakcie sa zaradia. Progresívci v tom majú jasno 05 - Modified: 2024-04-04 21:52:01 - Feat.: - Title: Europoslanci neboli v kontakte s ruskou sieťou, tvrdí šéf strany. Podľa belgického premiéra im Moskva platila
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:20