Reuters
StoryEditor

Irán oznámil, že nebude naplno dodržiavať jadrovú dohodu. Znovu začne obohacovať urán

08.05.2019, 07:36
Autor:
ČTKČTK
List prezidenta Hasana Rúháního s týmto oznámením bol rozoslaný ambasádorom štátov, ktoré sa dohody stále držia.

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes oznámil, že sa jeho krajina rozhodla zastaviť plnenie "niektorých záväzkov" vyplývajúcich z medzinárodnej jadrovej dohody podpísanej v roku 2015. Stalo sa tak rok po tom, čo od dohody odstúpili Spojené štáty.

Rúhání v prejave k národu prenášanom iránskou štátnou televíziou oznámil, že Irán si bude ponechávať prebytok obohateného uránu a nebude ho predávať, ako ho k tomu dohoda zaväzovala.

Očakávajú nové podmienky

Uviedol tiež, že krajina obnoví obohacovanie uránu na vyššiu úroveň, ak nebudú do 60 dní dohodnuté podmienky novej jadrovej dohody.

Prezident Iránu tiež dnes poslal listy s týmto oznámením do Británie, Číny, Francúzska, Nemecka a Ruska, teda do štátov, ktoré dohodu stále dodržiavajú.

Krok Teheránu sa nejakú dobu očakával a v utorok o ňom už dopredu informovali iránske médiá.

Rúháního prejav zaznel presne rok po tom, čo šéf Bieleho domu Donald Trump oznámil, že Washington odstupuje od dohody s Iránom z roku 2015, v ktorej sa Teherán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie protiíránských sankcií.

Washington na základe odstúpenia od dohody zaviedol proti Teheránu nové sankcie, ktoré ochromili iránsku ekonomiku.

Dohodu chcú posilniť

"Tento krok má dohodu zachrániť, nie ju zničiť," vyhlásil dnes Rúhání v prejave prenášanom v iránskej štátnej televízii.

Ak zostávajúca pätica krajín začne rokovania a pomôže ochrániť iránsky ropný priemysel a bankovníctvo čeliace americkým sankciám, Irán sa k svojim záväzkom zakotveným v jadrovej dohode vráti, dodal Rúhání.

Spojené štáty na oznámenie Teheránu zatiaľ nereagovali. Už v nedeľu ale Biely dom s poukazom na "novú iránsku hrozbu" uviedol, že vyšle do Perzského zálivu lietadlovú loď a letku bombardérov.

Podľa jadrovej dohody z roku 2015 si Irán môže ponechávať zásobu najviac 300 kilogramov nízko obohateného uránu. V minulosti mal Teherán tejto látky 10-tisíc kilogramov, pripomenula agentúra AP.

Obohatenie uránu pritom nesmie presiahnuť 3,67 percenta. Takýto urán je možné použiť ako palivo v jadrovej elektrárni. Urán, ktorý sa používa na výrobu jadrových zbraní, musí byť obohatený zhruba na 90 percent.

01 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Testovanie nukleárnych zbraní na obzore? Čo možno čakať od Ruska bez jadrovej dohody 02 - Modified: 2023-03-29 16:25:28 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa pri vrcholiacich rokovaniach o obnoviteľnej energii stále v jadrovej otázke nezhodli 03 - Modified: 2023-03-02 11:48:18 - Feat.: - Title: USA využívali jadrovú dohodu na pomoc Kyjevu pri útokoch na ruské ciele, tvrdí Lavrovov námestník 04 - Modified: 2023-02-28 15:56:19 - Feat.: - Title: HN24 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START 05 - Modified: 2023-02-28 12:04:17 - Feat.: - Title: Nevrátime sa k jadrovej dohode, ak nás nebudú USA počúvať, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:30