Reuters
StoryEditor

Trump vyzval Irán na rokovania. Tvrdí, že chce férovú dohodu

09.05.2019, 20:32
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty podľa neho pomôžu Teheránu s hospodárskou obnovou krajiny.

Americký prezident Donald Trump dnes vyzval iránske vedenie, aby s ním uzavrelo dohodu o jadrovom programe.

Trump na tlačovej konferencii novinárom podľa agentúry Reuters povedal, že USA nechcú, aby Teherán vlastnil jadrové zbrane. Šéf Bieleho domu v minulosti niekoľkokrát hovoril o možnom summite, čo však Irán vždy odmietol.

"To, čo by mali urobiť, je zavolať mi a zísť sa. Môžeme sa dohodnúť, uzavrieť férovú dohodu. Nechceme len, aby mali jadrové zbrane, takže veľa nežiadame," vyhlásil Trump.

Doplnil, že na oplátku Spojené štáty pomôžu Teheránu s hospodárskou obnovou krajiny. "Mali by zavolať. Ak to urobia, sme pripravení rokovať," dodal.

Trump pred rokom odstúpil od medzinárodnej dohody, ktorú s Iránom podpísali popri USA aj Rusko, Čína, Británia, Nemecko, Francúzsko a EÚ. Zdôvodnil to tým, že dohoda nebráni Teheránu získať jadrové zbrane, hoci Irán uisťoval, že jeho nukleárny program je mierový.

Irán doteraz podmienky dohody s ostatnými signatármi plnil, ale v stredu iránsky prezident Hasan Rúhání oznámil, že jeho krajina v reakcii na americké sankcie prestane dodržiavať niektoré záväzky.

Nemecko, Francúzsko a Británia v spoločnom vyhlásení Irán vyzvali, aby sa naďalej jadrovou dohodou z roku 2015 riadil.

Novinári sa dnes Trumpa opýtali, z akého dôvodu vyslal do regiónu lietadlovú loď USS Abraham Lincoln. Minister obrany Patrick Shanahan v pondelok rozhodnutie označil za reakciu na bližšie nešpecifikovanú iránsku hrozbu. Ani Trump dnes nechcel o podrobnostiach hovoriť.

"Máme informácie, ktoré nechcete poznať," povedal prezident. "Boli veľmi ohrozujúce a my musíme zabezpečiť skvelú bezpečnosť tejto krajiny aj množstva ďalších miest," dodal.

V súvislosti s vyslaním operačného zväzu na čele s lietadlovou loďou do blízkovýchodného regiónu sa novinári Trumpa spýtali, či kvôli tomu nehrozí vojenský stret. "Nechcem povedať nie, ale dúfajme, že sa tak nestane," uviedol.

01 - Modified: 2024-05-10 09:16:15 - Feat.: - Title: Varovanie pred nástupom Trumpa k moci: Nová obchodná vojna zasiahne americkú ekonomiku, tvrdí Fitch 02 - Modified: 2024-05-09 18:54:32 - Feat.: - Title: Debut školáka na politickej scéne. Trumpov najmladší syn Barron bude delegátom na júlovom zjazde republikánov 03 - Modified: 2024-05-09 18:08:18 - Feat.: - Title: Trump prisľúbil zrušiť environmentálne opatrenia Bidenovej administratívy. Ťažbu ropy povolí 04 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 05 - Modified: 2024-05-07 16:43:13 - Feat.: - Title: Jej svedectvo bude kľúčové. Pornoherečka Stormy Daniels vypovedala v prípade voči Trumpovi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 23:11