Reuters
StoryEditor

Nedostatok liekov a desiatky kilometrov dlhé kolóny na hraniciach. Aké dopady bude mať tvrdý brexit?

14.12.2020, 13:07
Autor:
ČTKČTK
Ak Európska únia a Británia nedospejú k dohode, od januára nastanú viaceré zmeny. Dôsledky budú vážne najmä pre Britániu.

Doterajšie rokovania o podobe obchodných vzťahov Británie a Európskej únie v nedeľu nezaznamenali úspech, obe strany však budú ďalej rokovať.

Ak by sa nedohodli do konca roka, mali by Únia a Británia medzi sebou začať od januára vyberať clo a ich obchodné vzťahy by sa potom riadili pravidlami Svetovej obchodnej organizácie.

​Vzniknuté zmeny môžu mať podľa médií a odborníkov značné dôsledky predovšetkým pre Britániu.

Výber možných dopadov brexitu bez dohody:

Nákladná doprava:

- Cestná doprava do Británie zrejme zdražie. Podľa hovorcu združenia Česmad Bohemia Martina Felixa by v prípade nedohody nákladným dopravcom mohli kvôli nárastu administratívy a predovšetkým predĺženia prepravy náklady vzrásť až o desiatky percent. V januári je možné podľa neho očakávať pri cestách na ostrovy desiatky kilometrov dlhé fronty kamiónov.

- Ak sa nepodniknú ďalšie kroky, britskí vodiči kamiónov si budú musieť požiadať o dokumenty uvádzané ako ECMT povolenie, umožňujúce vstup do krajín EÚ. Európska komisia varovala, že týchto kvót nie je dostatok, čo znamená, že do EÚ by nemohol byť vpustený dostatočný počet britských nákladných vozňov, aby naložili tovar a odviedli ich späť do Británie.

- Britská vláda deklarovala úmysel prvých šesť mesiacov po 1. januári vykonávať len minimum kontrol tovaru prúdiaceho do Británie, ale EÚ bude naplno kontrolovať tovar prichádzajúci z Británie. Podľa denníka Financial Times by na hraniciach mohlo uviaznuť naraz až 7000 nákladných áut, ktoré by na vstup do Británie čakala aj dva dni.

Letecká doprava:

- V prípade nedohody Británia prestane byť súčasťou európskeho spoločného leteckého priestoru ECAA, ktorý britským aerolinkám umožňuje lietať do destinácií v EÚ a naopak. Briti by boli podrobení prísnejším kontrolám na hraniciach a asi by ich čakala tiež povinnosť zaobstarať si medzinárodný vodičský preukaz na cestu do zahraničia.

Rybolov:

- Nebritským lodiam nebude v prípade nedosiahnutia dohody o budúcich obchodných vzťahoch umožnené loviť v britských vodách. Britský rybársky priemysel by zase postihli dovozné prirážky a byrokratické prekážky pri exporte do krajín EÚ.

Zásobovanie:

- Obnovené kontroly na britských hraniciach by znamenali, že potraviny z Európy budú mať zložitejšiu cestu na britský trh a v obchodoch môžu niektoré druhy tovaru, najmä čerstvé, chýbať.

- Zahraničný tovar navyše bude pre Britov drahší, pretože obchod sa začne riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Napríklad dovážané mliečne výrobky by čakalo daňové zaťaženie 35 percent.

- Súčasne s potravinami sa môžu vyskytnúť aj problémy v zásobovaní liekmi. Britská vláda už povedala farmaceutickým spoločnostiam, aby si urobili zásoby a naplánovali alternatívne dodávateľské trasy pre prípad, že sa vyskytnú problémy na hraniciach.

Priemysel:

- Prísnejšie kontroly na hraniciach by spôsobili ťažkosti aj britským výrobným firmám, ktoré dovážajú diely zo zahraničia, najmä v automobilovom priemysle. Británia by podľa BBC News navyše ponovom čelila o desať percent vyššiemu daňovému zaťaženiu na vyrobené autá.

01 - Modified: 2020-12-07 18:55:29 - Feat.: 0 - Title: Dohode o brexite bránia tri základné problémy, zhodli sa Von der Leyenová a Johnson 02 - Modified: 2020-12-13 13:14:52 - Feat.: 0 - Title: Rokovania o brexite skončili bez dohody, budú však pokračovať
01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-04-28 10:07:28 - Feat.: - Title: Veľká Británia zatiaľ nebude kontrolovať potraviny z Európskej únie. Dôvodom sú problémy v infraštruktúre 03 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 04 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 05 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 04:42