Zlato. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ceny potravín, ropy, zlata, medi aj ďalších komodít porastú, tvrdí komoditný analytik

21.07.2023, 15:58
Autor:
TASRTASR

Napriek pretrvávajúcim obavám o dopyt sa ceny energetických surovín zásadne neznižujú.

Komoditný sektor by mohol po slabších prvých mesiacoch tohto roka začať rásť. Zvýšiť by sa mohli ceny ropy, medi, zlata, ale aj potravín. Upozornil na to komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

Napriek pretrvávajúcim obavám o dopyt sa ceny energetických surovín zásadne neznižujú. Energetický sektor podporujú jednostranné zníženie produkcie ropy zo strany Saudskej Arábie, rastúce rafinérske marže pred vrcholiacou letnou dopytovou sezónou a viera špekulatívnych obchodníkov a investorov vo vyššie ceny.

Hansen očakáva, že obchodovanie s ropou WTI aj Brent bude pokračovať v doterajšom trende aj v treťom štvrťroku, keď obavy z globálneho hospodárskeho rastu a ich vplyvu na dopyt po rope budú naďalej kompenzované ochotou kľúčových členov krajín vyvážajúcich ropu a Ruska obetovať svoje príjmy a podiel na trhu s cieľom podporiť cenu.

image

Ropa mierne zdražuje, môžu za to nižšie zásoby v USA aj vysoký dovoz do Číny

"Celkovo sa domnievame, že sa ceny blížia k minimu cyklu, ale nemožno vylúčiť ani niekoľko ďalších náročných mesiacov, predovšetkým pre obavy, že sa nepodarí dosiahnuť výrazné zvýšenie dopytu, ako predpovedá OPEC a Medzinárodná agentúra pre energetiku," okomentoval Hansen. Ku koncu štvrťroka ropa podľa neho prelomí úroveň 80 dolárov, čím sa súčasné rozpätie 70 - 80 dolárov posunie o päť až desať dolárov vyššie, kde sa bude obchodovať pred koncom roka.

Analytik očakáva aj zvýšenie cien medi, ktorá je základným kovom na zelenú transformáciu, ale napríklad aj zvýšenie cien zlata nad úroveň možno až 2100 dolárov. Podporiť rast ceny zlata by mohol najmä pokračujúci nízky kurz dolára a ekonomické spomalenie či pokračujúci dopyt centrálnych bánk.

Škodlivý vplyv sucha v kľúčových produkčných regiónoch na severnej pologuli podľa Hansena ovplyvní aj ceny potravín. Podľa neho kľúčoví pestovateľské oblasti od Čierneho mora až po severnú Európu čelia nezvyčajne suchým podmienkam. "Okrem toho by celosvetovú konkurenciu o túto žiadanú plodinu mohla zvýšiť vyhliadka na dlhotrvajúcu vojnu na Ukrajine, ktorá by mohla ohroziť dodávky z čiernomorskej oblasti. Taktiež Čína, ktorá sa po problémoch s počasím na domácom trhu stala najväčším dovozcom pšenice na svete s Austráliou na čele dodávateľov," dodal Hansen.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa 03 - Modified: 2024-01-19 23:00:00 - Feat.: - Title: El Niňo a indický premiér menia cenovky v našich obchodoch. Jedna z top potravín výrazne zdražela 04 - Modified: 2024-01-01 11:19:00 - Feat.: - Title: Ceny plynu, elektriny či pšenice vlani klesli, index komodít odpísal dvanásť percent 05 - Modified: 2023-11-14 19:00:00 - Feat.: - Title: Zelená Európa a jej vplyv na verejný sektor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:35