Ilustračné foto: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Nafta v Česku skokovo zdražie, napriek tomu bude stále lacnejšia ako na Slovensku

31.07.2023, 10:54
Autor:
ČTKČTKpebpeb
  • Zníženie sadzby dane vlani navrhla vláda kvôli vtedajším vysokým cenám.
  • Na pôvodnú úroveň sa vracia o niekoľko mesiacov skôr.

Spotrebná daň z nafty sa v susednom Česku zvýši o 1,50 koruny za liter (približne 6 centov). Novelu zákona o spotrebných daniach, ktorá sadzbu zvyšuje na úroveň platnú do minulého júna, v piatok podpísal český prezident Petr Pavel.

Informáciu z webu Poslaneckej snemovne potvrdil hovorca predsedníčky Markéty Pekarovej Adamovej (TOP 09) Martin Churavý.

Pokiaľ zákon vyjde v zbierke ešte dnes, nastane zvýšenie od utorka. Ministerstvo financií predpokladá, že sa tak stane.

Podľa odhadov môže zdražieť liter nafty o 1,80 Kč (7 a pol centa), pretože zvýšením spotrebnej dane sa zvýši časť ceny pripadajúca na daň z pridanej hodnoty.

image

Problém s prestrelenými cenami palív na Slovensku sa zmiernil. No na vodičov aj tak číhajú zlé správy

Zdraženie prišlo skôr

Zníženie sadzby dane vlani navrhla vláda kvôli vtedajším vysokým cenám, aby hlavne uľavila dopravcom. Znížená sadzba mala pôvodne platiť do konca tohto roka. Na pôvodnú úroveň sa tak vracia o niekoľko mesiacov skôr. Vláda to zdôvodňuje hlavne zlacnením nafty a tiež snahou získať viac peňazí do štátneho rozpočtu.

Zvýšenie sadzby by malo Česku priniesť za každý mesiac asi 800 miliónov korún (33 miliónov eur) navyše, z toho 727 miliónov korún (30 miliónov eur) by podľa ministerstva financií malo ísť do štátneho rozpočtu a 73 miliónov korún (tri milióny eur) do rozpočtu Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry.

Vláda v dôvodovej správe tvrdí, že aj keby predajcovia naplno premietli do ceny zvýšenú sadzbu dane, bude cena nafty v Česku stále nižšia, alebo porovnateľná v porovnaní s okolitými štátmi.

Minister financií Zbyněk Stanjura (ODS) napríklad v Senáte zdôrazňoval, že nejde o zvýšenie dane, ale o jej návrat na pôvodnú hodnotu. Argumentoval aj tým, že naftu tankujú aj zahraniční vodiči, ktorým táto úľava nebola určená. Odmietol, že by zvýšenie dane a následný rast ceny poškodzovali dopravcov.

Trend je jasný

Ceny pohonných hmôt vlani začali skokovo narastať po začatí útoku ruskej armády na Ukrajinu na konci februára 2022. Tento rok pohonné hmoty najprv od začiatku februára zlacňovali, zhruba od konca mája pozvoľna stúpali.

Český minister dopravy Martin Kupka (ODS) povedal už začiatkom mája, že keď vláda prišla vlani so znížením spotrebnej dane, ceny nafty sa pohybovali okolo 44 korún (1,83 eura), zatiaľ čo tento rok sa blížili k hranici 30 korún (1,25 eura) za liter.

Podľa údajov spoločnosti CCS z minulého týždňa stál liter nafty u našich západných susedov v priemere 32,74 koruny (1,36 eura), čo je o 16 halierov viac ako pred týždňom.

Súčasná cena nafty je v Česku najvyššia zhruba za posledné dva mesiace. Podobne je na tom aj benzín, ktorý bol naposledy drahší na konci apríla. Podobne sa vyvíjajú aj ceny palív na Slovensku, kde došlo k výraznému zdraženiu v posledných dňoch. Benzín sa vyšplhal až k hranici 1,69 eura za liter, nafta sa pohybuje okolo úrovne 1,55 eura za liter.

01 - Modified: 2024-04-26 07:56:47 - Feat.: - Title: Po týždňoch zdražovania prišla zmena. Ceny benzínov išli dole 02 - Modified: 2024-04-25 22:32:49 - Feat.: - Title: HN pred letom otestovali cestu k Jadranu: Tankujte plnú až na juhu, nie na Slovensku. Ušetríte výrazne 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:04 - Feat.: - Title: Európe chýba top palivo, jeho cena preto stúpa. Dôvod je až ďaleko za Atlantikom 04 - Modified: 2024-03-28 12:41:48 - Feat.: - Title: Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín Európskej únie, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-03-22 08:57:51 - Feat.: - Title: Cena nafty dosiahla najnižšiu hodnotu za posledných sedem týždňov, zlacnel aj benzín natural 95
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 11:07