Fľaše francúzskeho šumivého vína Moet & Chandon. Plastová ochrana zátky po novom nebude potrebná. FOTO: Reuters
StoryEditor

Revolúcia v predaji šumivých vín. Európska únia povolila nový typ obalov

16.08.2023, 09:41
Autor:
ČTKČTKredred

Vinári nemusia používať plastovú fóliu. Nejde len o ochranu životného prostredia, ale aj o zbytočné výrobné náklady. A tiež o vzhľad – dizajnérom sa otvorili nové možnosti.

Vinár Florian Lauer zo Sárska má radosť. Nové nariadenie EÚ mu teraz umožňuje to, čo doteraz legálne robiť nemohol – šumivé víno sa smie predávať bez fólie, ktorá obaľuje pripevnenie zátky fľaše. Mnohí veľkí producenti šumivých vín sú však voči nariadeniu skôr skeptickí.

„Spotrebitelia okamžite rozpoznajú šumivé víno zvonku podľa charakteristickej sklenenej fľaše na šumivé víno a fóliového obalu na hrdle fľaše,“ povedal agentúre DPA Oliver Hennes zo Zväzu nemeckých producentov šumivého vína. To by sa mohlo s novým nariadením zmeniť. Jednou z výhod je podľa neho väčšia vizuálna rozmanitosť na trhu, pretože sa rozširujú dizajnové možnosti prezentácie.

image

Niektoré drinky majú viac kalórií ako obed. Vymeňte ich za tie, ktoré nenapáchajú toľko škody

Dôležité je, aby sa zátka neuvoľnila

Avšak pre zväz, ktorý zastupuje výrobcov 95 percent šumivého vína v Nemecku, je dôležité, aby tradičný vzhľad, ktorý sa spotrebitelia naučili vnímať ako znak kvality, naďalej zostal ako pomôcka pre lepšiu orientáciu. Angelina Demeuthová zo spoločnosti Henkell & Co potvrdzuje, že fólia bola vždy optickým znakom kvalitných šumivých vín.

Vinár Volker Raumland označuje toto rozhodnutie za zodpovedajúce požiadavkám doby a myslí si, že pomôže v budúcnosti pružnejšie reagovať. Povinnosť podľa neho mala skôr zmysel, aby bolo možné odlíšiť šumivé vína pri tradičnom kvasení vo fľaši od ďalších produktov.

V minulosti však musela jeho firma na svoje fólie niekedy čakať až dva roky, napríklad kvôli obmedzeniu dodávok materiálu. Jeden z najväčších dodávateľov fólií sídlil na Ukrajine, kde sa výroba zastavila pre ruskú inváziu.

„To všetko znamenalo, že sme museli čiastočne prerušiť predaj niektorých sektov, alebo použiť jednoduchý fóliový obal,“ hovorí.

Už len z dôvodu udržateľnosti chce jeho vinárstvo Raumland pri niektorých produktoch prestať fóliu používať. Dôležité však je zaistiť uzáver tak, aby nehrozilo pri skladovaní alebo otváraní fľaše žiadne nebezpečenstvo. „Správne upevnenie agrafy (drôtenej ochrany zátky, pozn. red.) zaistí, že korok nemôže ľahko vyskočiť alebo sa uvoľniť,“ dodáva.

image

Vedci konečne odhalili tajomstvo bubliniek v šampanskom. Ako je možné, že na rozdiel od piva stúpajú elegantne?

Otvárajú sa nové možnosti pre dizajnérov

Nemecký vinársky inštitút DWI nariadenia EÚ víta. Podľa hovorcu Ernsta Büschera má zmysel, keď členské štáty a producenti môžu z prevádzkových dôvodov upustiť od používania fólie vo fľašiach so šumivým vínom, aby sa tak ušetrili náklady a zabránilo sa plytvaniu.

Lauer je „nesmierne šťastný z politickej pomoci EÚ“ a zo žiadosti Talianska, ktorá dala veci do pohybu. Išlo o to, či možno pri vývoze do krajín mimo EÚ fóliu vynechať. V Nemecku jeho žiadosť o predaj fliaš bez fólie nepodporilo ministerstvo hospodárstva ani strana Zelení. Zhruba pred dvoma rokmi sa s podporou podobne zmýšľajúcich ľudí pokúsil na správnom súde v meste Trier presadiť, aby sa fľaše predávali bez fólie, ale neúspešne.

Po rozhodnutí EÚ sa cíti trochu ako Dávid, ktorý zvíťazil nad Goliášom. On sám ročne naplní len asi 15-tisíc fliaš sektu a spolu s ďalšími takmer 70 vinármi, ktorí jeho vec podporujú, nemajú príliš významný podiel na celkovej produkcii v Nemecku. So svojím prípadom chcel ísť až k Európskemu súdnemu dvoru v Luxemburgu, ale to je už teraz asi zbytočné.

image

Spolková krajina Burgenland podporila miestneho vinára kúpou 200-tisíc fliaš sektu

„Prečo by sme mali používať nerecyklovateľnú fóliu?“ pýta sa moselský vinár Stephan Steinmetz, ktorý je tiež zástancom fliaš bez fóliového obalu.

Vinárom však nejde len o ochranu životného prostredia, ale aj o zbytočné náklady na fólie. A tiež o vzhľad – možnosť prezentácie remeselného produktu s prírodnými zátkami a s atraktívne riešenými agrafami. Tie vyzerajú úplne inak ako niektoré desivé plastové zátky s klipovým uzáverom.

01 - Modified: 2023-08-16 17:19:29 - Feat.: 1 - Title: Prudký nárast splátok hypoték? Podľa NBS dráma nehrozí, jedna skupina v Bratislave však bude mať problém 02 - Modified: 2023-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Náš región je liahňou jednorožcov. Prečo sa miliardovým firmám darí práve v strednej a východnej Európe? 03 - Modified: 2023-08-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manuál spoplatneného parkovania v Bratislave. Čo vás v ktorej mestskej časti čaká? 04 - Modified: 2023-08-18 21:16:40 - Feat.: 1 - Title: Slovenské firmy vypúšťajú stámilióny eur do vzduchu. Kto ďalší po žilinskej Kii prelomí ľady? 05 - Modified: 2023-08-20 17:20:02 - Feat.: 1 - Title: Bratislavský luxus kríza obišla. Najdrahšie byty na trhu sú takmer vypredané (veľká anketa HN)
01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:21