Elon Musk. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Elon Musk podľa zdrojov zvažuje, že svoju sieť X stiahne z Európskej únie. Nie je to pravda, reaguje

19.10.2023, 12:04
Autor:
ČTKČTK

Podľa údajov tvorí Európa približne deväť percent celosvetovej mesačnej aktívnej užívateľskej základne X, hoci denné používanie siete sa v posledných troch mesiacoch výrazne znížilo.

Elon Musk zvažuje, že svoju sociálnu sieť X stiahne z Európskej únie, napísal v noci na dnešok Business Insider s odkazom na zdroj oboznámený so situáciou. Miliardár sa podľa neho nechce podriadiť únijnému nariadeniu o digitálnych službách (DSA), ktoré internetovým spoločnostiam okrem iného nariaďuje, aby mazali nelegálny obsah, ako sú nenávistné príspevky.

Európske nariadenie ukladá veľkým online platformám povinnosť dôsledne a rýchlo zasahovať proti nenávistným prejavom. Spoločnosť X nedávno dostala zoznam otázok od Európskej komisie, ktorá sa z nich chce dozvedieť viac o tom, ako firma tieto svoje povinnosti plní.

image

Sieť X zavádza test predplatného. Zdieľať príspevky bude možné za dolár ročne

Šíriace sa dezinformácie

Komisiu prinútili k odoslaniu dotazníka dôkazy o šírení výziev na násilie a dezinformácií po útoku radikálneho hnutia Hamas na Izrael, píše Business Insider.

Komisár Thierry Breton sa okrem iného odvolával na správy o zmanipulovaných snímkach a nahrávkach videohier, ktoré boli vydávané za skutočné záznamy udalostí. Musk vyjadril ohľadom dotazníka nepochopenie. Za porušenie DSA hrozia vysoké tresty.

Podľa serveru Business Insider Musk diskutoval o tom, že sieť X už nebude v EÚ k dispozícii, alebo že k nej používateľom v regióne zablokuje prístup. Miliardár po kúpe spoločnosti Twitter za približne 44 miliárd dolárov prepustil viac ako polovicu jej zamestnancov. Prepúšťanie silne zasiahlo aj tímy zodpovedné za kontrolu obsahu.

Musk, ktorý podľa agentúry DPA zastáva politické názory americkej pravice, tvrdil, že twitter predtým, ako ho prevzal, príliš obmedzoval slobodu prejavu.

image

Zakročte proti dezinformáciám o Izraeli, žiada Únia Muska. "A akým?" odvetil

Vysoké náklady Twitteru

Obmedziť X len na Spojené štáty hodlal Musk podľa zdrojov Business Insideru hneď po jeho prevzatí. Dúfal, že sa tak ušetria náklady.

Agentúra DPA pripomína, že aj spoločnosť Meta už v EÚ nedovoľuje používať svoju konkurenčnú službu Threads, ktorú spustila v tomto roku. Meta to zdôvodňuje práve digitálnymi pravidlami v únii. V prípade Threads sa však pozorovatelia prikláňajú k tomu, že dôvodom sú obmedzenia týkajúce sa združovania dát z rôznych služieb, a to aj pod hlavičkou jednej skupiny. Pravidlá nariaďujú, že je na to potrebný výslovný súhlas užívateľov.

Podľa údajov spoločnosti Apptopia tvorí Európa približne deväť percent celosvetovej mesačnej aktívnej užívateľskej základne X, hoci denné používanie siete sa v posledných troch mesiacoch výrazne znížilo. Klesá ale takmer vo všetkých krajinách, kde je aplikácia dostupná.

Musk: Je to "úplne nepravdivé"

Elon Musk poprel mediálne správy, podľa ktorých mal uvažovať o tom, že stiahne svoju sociálnu sieť X z Európskej únie, píše agentúra DPA.

Je to "úplne nepravdivé", napísal Musk vo štvrtok na platforme X. Reagoval tak na správu portálu Business Insider, podľa ktorej mal Musk uvažovať o zablokovaní služby pre používateľov v EÚ. Dôvodom je jeho nespokojnosť so zákonom o digitálnych službách, ako napísal webový portál v stredu večer s odvolaním sa na zdroj oboznámený so záležitosťou.

01 - Modified: 2023-10-19 07:12:03 - Feat.: 1 - Title: Zisk Tesly v treťom štvrťroku zostal za odhadmi ekonómov 02 - Modified: 2023-10-17 10:47:34 - Feat.: 1 - Title: Vyrábať autá ako „angličáky“? Tesla chystá významný i kontroverzný krok v produkcii 03 - Modified: 2023-10-06 07:19:55 - Feat.: 1 - Title: Bývalá zamestnankyňa SpaceX žaluje Muskovu firmu kvôli nižším mzdám pre ženy 04 - Modified: 2023-10-05 13:11:50 - Feat.: 0 - Title: Zvráti Musk prepad? Príjmy z reklamy sociálnej siete X v USA klesajú každý mesiac
01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 09:06:55 - Feat.: - Title: Rada pre mediálne služby po prvýkrát uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah na sociálnej platforme 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:56