Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Koncom roka sa riziká vo svetovej ekonomike prehlbujú, boj s infláciou nie je vyhratý

24.10.2023, 10:54
Autor:
TASRTASR

Inflácia v uplynulých mesiacoch naďalej ustupovala, najmä vďaka cenám energií a komodít, ktoré sa pohybovali pod maximami dosiahnutými krátko po invázii Ruska na Ukrajinu.

Pozitívne správy zo svetovej ekonomiky zo začiatku roka striedajú ku koncu roka obavy. Popri rizikách, s ktorými krajiny už bojujú a z ktorých mnohé sa prehlbujú, ako finančná stabilita, sociálne a politické riziká, je zjavné, že ani boj s infláciou ešte nie je vyhratý.

Upozornila na to medzinárodná finančná spoločnosť Coface na základe jej aktuálneho Barometra rizík krajín a sektorov za 3. kvartál 2023.

Vysoká inflácia

"S výnimkou energií zostáva inflácia výrazne nad cieľmi stanovenými centrálnymi bankami, pričom situácia na trhu s ropou sa po útokoch v Izraeli opäť vyostrila. Všetky hlavné ukazovatele naznačujú prudké spomalenie aktivity ku koncu roka aj v Severnej Amerike a v eurozóne, pričom oživenie čínskej ekonomiky narazilo rýchlo na štrukturálne nedostatky a chýbajúcu dôveru domácností a firiem," zhodnotil generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Rudolf Kypta.

Spoločnosť, ktorá pôsobí celosvetovo v poistení pohľadávok firiem a manažovaní ich kreditného rizika, posudzuje pravidelne rizikovosť podľa platobnej neschopnosti firiem v 162 krajinách sveta.

Sektorové riziko porovnáva na 13 odvetviach v šiestich geografických regiónoch. V aktuálnom barometri upravila sedem hodnotení rizík krajín, z čoho boli dve zvýšenia a päť znížení, ako aj 33 hodnotení sektorových rizík (17 zvýšení a 16 znížení).

Inflácia v uplynulých mesiacoch naďalej ustupovala, najmä vďaka cenám energií a komodít, ktoré sa pohybovali pod maximami dosiahnutými krátko po invázii Ruska na Ukrajinu.

Pomalý pokles vo veľkých ekonomikách

"Pokračuje aj dezinflácia tovarov, ktorá súvisí s obnovením rovnováhy dopytu smerom k spotrebe služieb a návratom k normálnemu fungovaniu dodávateľských reťazcov," priblížil Kypta.

Na druhej strane, jadrová inflácia vo vyspelých ekonomikách klesá oveľa pomalšie. "Navyše sa zdá, že riziká, ktoré sme spomínali v súvislosti s opätovným vzostupom inflačných tlakov ku koncu roka, sa napĺňajú, keďže ceny ropy majú od leta stúpajúci trend," doplnil.

Viaceré centrálnej banky naznačili, že hoci sa cyklus sprísňovania úrokových sadzieb možno skončil, v najbližších mesiacoch či štvrťrokoch sa neočakáva ani ich znižovanie.

Zmeny v hodnotení sektorových rizík sa v aktuálnom štvrťroku týkali najmä Európy, a to najmä v energetickom, poľnohospodársko-potravinárskom a papierenskom sektore.

Coface zlepšila hodnotenie energetického sektora vo všetkých západoeurópskych krajinách s výnimkou Nemecka, najmä z dôvodu vyšších marží výrobcov uhľovodíkov a rafinérií. Poľnohospodársko-potravinársky sektor v regióne má tiež pozitívnejšiu dynamiku, na rozdiel od papierenského sektora, ktorý zaznamenal najväčší počet znížení ratingu.

V minulom roku, po ruskej invázii na Ukrajinu, spoločnosť varovala pred rizikom zvýšených sociálnych rizík v dôsledku rastu cien energií, základných tovarov a potravín.

"V tomto vydaní ukazovateľa politických rizík na rok 2023 naše obavy narastajú. Erózia životnej úrovne ľudí vyvolala nové zdroje frustrácie," upozornil Kypta s tým, že sociálne a politické riziko je vo svete na vzostupe.

01 - Modified: 2023-10-15 10:24:30 - Feat.: 1 - Title: Jadrová inflácia v eurozóne je podľa šéfky Európskej centrálnej banky stále vysoká 02 - Modified: 2023-10-10 09:13:15 - Feat.: 1 - Title: Menový fond očakáva v tomto roku globálny rast na úrovni troch percent 03 - Modified: 2023-10-06 21:46:33 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská ekonomika za deväť mesiacov vzrástla o 5,3 percenta
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 05 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:00