Logo Siemens Energy. ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Spoločnosť Siemens Energy využije záchranný plán v hodnote 15 miliárd eur

14.11.2023, 17:23
Autor:
ČTKČTK

Súčasťou dohody je pozastavenie vyplatenia dividend a vysokých odmien.

Nemecká energetická skupina Siemens Energy, ktorá sa ocitla v problémoch, využije záchranný plán v hodnote 15 miliárd eur. Nemecká vláda z toho poskytne takzvané protizáruky na 7,5 miliardy eur, informovalo ministerstvo hospodárstva.

Záchranný balík vláda týždne vyjednávala so súkromnými bankami a ďalšími stranami. S finančnými problémami Siemens Energy zápasí najmä vo svojej divízii veterných elektrární.

Súkromné banky poskytnú spoločnosti Siemens Energy úverové záruky vo výške 12 miliárd eur, ktoré budú podporené 7,5 miliardami eur v podobe takzvaných protizáruk od vlády, uviedlo ministerstvo hospodárstva. Tieto opatrenia umožnia spoločnosti Siemens Energy uchádzať sa o nové zákazky aj potom, čo sa jej možnosti financovania zúžili.

image

Nemecko podporí strategické aktíva Siemens Energy, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri ochrane dodávok energie

Ďalšie približne tri miliardy eur budú podľa vyhlásenia pochádzať od ostatných zúčastnených strán. Medzi ne patrí aj Siemens, ktorý kúpi časť podielu Siemens Energy v indickej divízii za zhruba dve miliardy eur, uviedli oboznámené zdroje. Súčasťou dohody je pozastavenie vyplatenia dividend a vysokých odmien, informovalo ministerstvo hospodárstva.

Dohoda ukončuje niekoľkotýždňové rokovania o tom, ako pomôcť výrobcovi, ktorý uviedol, že potrebuje finančné zázemie, aby mohol získať nové rozsiahle zákazky na prenosové siete a plynové turbíny. Zatiaľ čo tieto divízie sú ziskové, straty divízie veterných turbín Gamesa zaťažujú súvahu firmy.

Rokovania s vládou sa začali po tom, čo bol tento rok v lete podniku Siemens Energy znížený úverový rating. Samotný Siemens naznačil, že už nie je ochotný pomôcť. Nemecký kancelár Olaf Scholz minulý týždeň zvýšil tlak na Siemens, aby súhlasil s dohodou. Uviedol, že vláda považuje spoločnosť Siemens Energy za kľúčovú pre prechod krajiny na obnoviteľné zdroje energie.

01 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 02 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 03 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 04 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 05 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 15:05