Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický

18.04.2024, 22:42
Autor:
TASRTASR

Premiér pripomenul, že Únia mala doteraz viacero ambicióznych hospodárskych plánov a naznačil, že ich ciele neboli dosiahnuté.

Predseda vlády Robert Fico sa vo štvrtok večer, po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu Európskej únie v Bruseli, netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti Európskej únie, informuje spravodajca TASR.

Lídri si pred diskusiami o ochrane jednotného trhu, budovaní únie kapitálových trhov a posilňovaní konkurencieschopnosti vypočuli správu o budúcnosti jednotného trhu, ktorú vypracoval bývalý taliansky premiér Enrico Letta. Fico pripomenul, že počas rokovaní s Lettom Slovensko dbalo najmä o zaradenie sociálnych aspektov tejto správy.

Ambiciózne plány

Premiér pripomenul, že Únia mala doteraz viacero ambicióznych hospodárskych plánov a naznačil, že ich ciele neboli dosiahnuté. "Teraz je ďalšia agenda, ako prehĺbiť jednotný trh a pomôcť súťaživosti Únie.

Spomínali sa najmä Spojené štáty vo vzťahu k súkromnému kapitálu," povedal. Podľa jeho slov sa táto situácia týka aj Slovenska, kde ľudia majú obrovské úspory kapitálu okrem bánk aj v druhom sporiacom pilieri.

Dodal, že ide o "umŕtvené" peniaze, ktoré sa nepoužívajú na rozvoj Slovenska, ale podobne ako aj inde v Európskej únii, obrovské množstvo financií odchádza do USA, odkiaľ prichádzajú do Európy ako investície.

Vysvetlil, že povinnosťou vlády je naštartovať ekonomiku cez všetky zdroje, ktoré sú k dispozícii, či už zo štátneho rozpočtu, eurofondov a iných fondov a tiež prostredníctvom súkromného kapitálu, čo je podľa neho uvedené aj v programovom vyhlásení vlády. Privítal závery summitu, ktoré hovoria o využití aj súkromných zdrojov na oživenie domácej ekonomiky a z pohľadu EÚ na európske ciele.

Zelená dohoda

Lídri hovorili aj o tom, ako skĺbiť ciele Európskej zelenej dohody s podporou priemyslu. Podľa Fica si viaceré štáty uvedomujú, že zelené ambície brzdia hospodársky rozvoj, aj preto sa v záveroch objavuje volanie po vyváženosti a "rozumnosti" klimatických cieľov naviazaných na rozvoj ekonomiky.

Pre Slovensko boli podľa neho nepriechodné návrhy na harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. "Dane sú národnou kompetenciou. Aj napriek tomu sa pokúšali niektoré veľké krajiny nájsť spôsoby, ako presadiť slová ako konvergencia či harmonizácia. Oceňujem, že krajiny Vyšehradskej štvorky a ďalšie mali v tomto rovnaký názor a odmietli to. Toto sme veľmi tvrdo odmietli," vysvetlil.

Súhlasil však s návrhmi na harmonizáciu na úrovni Únie, pokiaľ ide o riešenie bankrotov insolventných firiem. Nebráni sa ani návrhom na zavedenie akéhosi celoeurópskeho orgánu pre dohľad nad najdôležitejšími aktérmi na finančných trhoch a približovaniu jednotlivých kontrolných systémov. Ako však zdôraznil, aj v tomto smere si musia národné štáty zachovať vlastné kontrolné systémy.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: 1 - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: 1 - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 03 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: 1 - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
01 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 02 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 04 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 05 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:32