StoryEditor

Podpora gastronómie? Príkladom nám môže ísť Maďarsko, hovorí pre HN prvý slovenský michelinský šéfkuchár

15.10.2023, 12:10
  • Prvý slovenský michelinský šéfkuchár Peter Duranský vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo Slovensko na rozdiel od Maďarska, Česka či Chorvátska zatiaľ nemá michelinskú reštauráciu.
  • Ako by pri rozvoji našej gastronómie mohol a mal pomáhať štát.
  • V čom sú naši šéfkuchári v zahraničí úspešní a výnimoční.

Ste prvým slovenským šéfkuchárom, ktorý získal michelinskú hviezdu. Zároveň ste prezidentom slovenskej verzie celosvetovej kuchárskej súťaže Bocuse d‘Or. Môže organizácia podobných súťaží prilákať záujem nových talentov a pomôcť tak slovenskej gastronómii, aby bola úspešná v konkurencii tých najlepších?

Nepochybne áno. Pomôcť môže hlavne v tom, aby si mladí ľudia začali uvedomovať, že gastronómia je veľmi pekné odvetvie, ktoré má potenciál priniesť do spoločnosti veľa dobrých a pozitívnych vnemov aj emócií.

Začínajú sa aj slovenskí šéfkuchári presadzovať vo svete? Vy sám ste príkladom úspechu – nie ste tam osamotený, ale je vás čoraz viac?

Určite áno. Ten svet je už taký prepojený, že možnosti sú úplne iné, než boli pred 20 rokmi. Takže bez najmenších pochybností je to dnes na oveľa lepšej ceste než kedysi.

V čom sú slovenskí šéfkuchári vo svete špecifickí a známi?

Naša národnosť, respektíve oblasť, z ktorej pochádzame, či už sú to Slováci, Česi alebo Maďari, sa vyznačuje najmä tým, že sme veľmi pracovití a cieľavedomí ľudia. Je to veľmi dobrá vlastnosť, ktorá sa následne prejavuje aj vo svete gastronómie.

Napriek tomu, že sme pracovitý a cieľavedomý národ, tak u nás nie je žiadna michelinská reštaurácia. Čím si vysvetľujete, že Česi, Maďari či Chorváti získali už niekoľko michelinských hviezdičiek, kým my zatiaľ nemáme žiadnu takúto reštauráciu?

Pre toto mám úplne jednoduché vysvetlenie. Začneme podporou štátu. Gastronómiu musí chcieť podporovať hlavne samotná krajina. Jedine tak dosiahneme, aby sme tu mali kvalitné podniky. Tam sa to všetko začína – nie je to len o nejakej ambícií jednotlivcov. Samozrejme, ambície byť medzi tými najlepšími a porovnávať sa s nimi sú veľmi dôležité. Ale k tomu, aby sme sa stali súčasťou niečoho takého veľkého ako je povedzme Michelin Guide, nám musí dopomôcť štát, ktorý stojí na úplnom začiatku. Pretože krajinu reprezentuje celok, a nie jedinec. A štát musí mať záujem aktívne participovať na tom, aby sa tu takéto niečo naozaj vyskytovalo.

Náš štát tento segment podľa vás dostatočne nepodporuje?

Ja osobne si myslím, že náš štát tento sektor vôbec nepodporuje.

V Maďarsku alebo Česku je to inak?

Uviedli ste veľmi dobrý príklad – v Maďarsku je tá podpora skutočne obrovská. Či už hovoríme o súťaži Bocuse d‘Or, gastronomickom sprievodcovi Michelin Guide, rôznych bedekroch, guidelinoch alebo ďalších veciach. Tam to ide priamo od premiéra Viktora Orbána a jeho vlády, keďže oni si tú gastronómiu naozaj veľmi cenia a vážia. Ten výtlak je preto veľmi veľký. Takisto v Česku je táto téma spätne na pretrase. Riešila sa niekoľko mesiacov a teraz prišli s pozitívnym výsledkom.

Najnovšie sa diskusia o michelinskom sprievodcovi rozbehla aj v našej krajine. V čom konkrétne by to mohlo pomôcť slovenskej gastronómii?

image

Prvý slovenský michelinský šéfkuchár Peter Duranský je prezidentom súťaže Bocuse d´Or. Jej národné kolo bolo v piatok súčasťou festivalu slovenskej gastronómie Metro Gusto. FOTO: HN/Pavel Novotný

Pomohlo by to hlavne v tom, aby začali nielen okolité štáty, ale aj turisti zo vzdialenejších krajín spoznávať trošku viac mapu Slovenska než to bolo dosiaľ. Pretože Slovensko je veľmi pekná krajina, ktorá môže ponúknuť niečo zaujímavé aj pre zahraničných návštevníkov. My už to možno až tak nevnímame, pretože keď má človek všetky tieto veci každý deň okolo seba, tak sa na ne pozerá trochu inak. Keď sem však dôjdu ľudia zo zahraničia, tak to určite budú vnímať zo svojho pohľadu a možno budú pozitívne prekvapení.

Takáto podpora by navyše pomohla i našej ekonomike...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-10-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jesenná púť slnečnou Dalmáciou: Hry o tróny, slovenčina, futbal a miesta dýchajúce históriou 02 - Modified: 2023-07-17 10:31:20 - Feat.: 0 - Title: Reportáž z Uzbekistanu: Chevrolety, mauzóleá aj západné investície. Stredoázijský líder sa otvára svetu 03 - Modified: 2022-06-08 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania chcú meniť návyky našich turistov 04 - Modified: 2022-11-30 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návrat do Bulharska. Láka nás more, história i vína
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 11:42