StoryEditor

Čo by mal vedieť mladý človek predtým, ako si zoberie hypotéku?

11.07.2023, 00:00

Každého mladého čaká niekoľko životných skúšok. Prvou dôležitou sa zdá byť maturita, ktorú mnohí nazývajú i skúškou dospelosti, keďže sa v nej zúročujú všetky naučené vedomosti. Druhou zásadnou, v čom sa zhodujú mnohí finanční poradcovia, je osamostatnenie sa od rodičov. Mladý človek musí prevziať úplnú kontrolu a zodpovednosť nad svojimi financiami, poistením, príjmami i výdavkami a rozhodnúť sa napríklad aj o tom, ako si zabezpečí strechu nad hlavou – zoberie si hypotéku, kúpi byt z vlastného alebo pôjde do podnájmu. Vtedy, rovnako ako pri maturitnej skúške, zužitkuje všetky vedomosti, ktoré sa o hypotékach naučil. Rozprávali sme sa s Petrom Horčiakom, úverovým špecialistom Simplea, o tom, čo by mal mladý človek o hypotékach vedieť ešte predtým, ako sa rozhodne zobrať si nejakú.

Základom každého výberu je vedieť, aké máme možnosti. Aké druhy hypoték sú teda na slovenskom trhu dostupné?

Na Slovensku máme účelové hypotéky – tie slúžia napríklad na kúpu nehnuteľnosti, rekonštrukciu, konsolidáciu, výstavbu či predaj medzi spriaznenými osobami. Ďalej sú to bezúčelové hypotéky, pri ktorých nie je dôležité, na čo sa klient rozhodne finančné prostriedky použiť

Čo ak ešte nie som pripravený ostať na Slovensku a chcel by som ešte študovať lebo pracovať v zahraničí, napríklad v Česku?

Simplea neponúka hypotéky v rámci českého trhu. Vieme však financovať klienta, ktorý je slovenský občan žijúci v ČR, cez bezúčelovú hypotéku so založením nehnuteľnosti na Slovensku. U nás môžeme komplexnou službou vyriešiť nielen financovanie bývania klienta, ale zároveň cez finančnú páku budovať jeho kapitál, vďaka čomu bohatne cez lacno požičané peniaze.

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

Počul som o americkej hypotéke. Myslíte si, že je na ňu vhodný čas už aj na Slovensku?

Určite áno. Dnes americkou hypotékou často financujeme bývanie klientov, ktorí žijú v zahraničí a chcú si požičať ešte stále lacné finančné prostriedky cez slovenské sadzby. 

Hovoríme o mladých ľuďoch. Aký je teda vhodný vek na hypotéku? Mal by som sa s ňou poponáhľať? Kedy budem príliš „starý“ na takýto záväzok?

Zastávam názor, že človek by mal riešiť svoje vlastné bývanie v mladšom veku. Najideálnejšie do 35. roku života. Čím je človek starší, tým je to náročnejšie, pretože sa znižuje splatnosť úveru a zároveň treba prihliadať aj na opatrenia NBS.

Ešte stále uvažujem o tom, či si zoberiem hypotéku. Na čo by som sa mal pripraviť – čo bude banka odo mňa požadovať na to, aby mi ju schválila?

Základné požiadavky na získanie hypotéky sú tri – príjem, účel a zabezpečenie – to znamená, že banky si dnes u klienta preverujú tzv. bonitu (príjem), ďalej účel (na čo chce hypotéku) a zabezpečenie (či je daná nehnuteľnosť vhodná na zabezpečenie).

Pre Slovákov sú hypotéky v súčasnosti menej dostupné. Čo by mali spraviť preto, aby si zjednodušili ich získanie?

Všetkým, ktorí dnes premýšľajú o kúpe nehnuteľnosti, odporúčam, aby sa na vlastné bývanie začali pripravovať čím najskôr, hlavne budovaním finančnej rezervy.

Ak teda tomu správne rozumiem, je dobré, resp. potrebné, mať našetrené vlastné finančné zdroje, keď si chcem vziať hypotéku. Koľko percent zo sumy, o ktorú chcem požiadať, by som mal mať?

Správne. Bez vlastných zdrojov neodporúčam ísť do hypotéky, pokiaľ klient nemá ešte inú nehnuteľnosť na založenie. Dnes banky zvyčajne poskytujú 80 % financovania, preto by zvyšných 20 % mal mať človek z vlastných zdrojov.

Ak by som sa teda rozhodol zobrať si hypotéku, musím mať vybratú nehnuteľnosť, ktorú chcem kúpiť a založiť?

Nie, nie je to povinné. Sú banky (ČSOB, UCB), ktoré poskytujú možnosť hypotéky aj pri nešpecifikovanej nehnuteľnosti. To znamená, že klientovi schvália úver a neskôr už len doloží znalecký posudok.

image
Shutterstock

Mám priateľku, no ešte nie sme zosobášení. Dá sa to nejako zariadiť, aby nás banka brala ako pár a nie dvoch spolubývajúcich? Poskytne nám banka spoločnú hypotéku?

Áno, je to možné. Viaceré banky umožňujú túto možnosť aj pokiaľ klienti nie sú zosobášení. Odporúčam, aby mal pár napr. spoločnú adresu trvalého bydliska, a teda bolo preukázateľné, že žijú v spoločnej domácnosti.

Už som sa rozhodol. Zvážil som všetky riziká a rád by som si zobral hypotéku. Aké doklady budem na jej vybavenie potrebovať?

Štandardne je to žiadosť o hypotéku, doklad totožnosti, znalecký posudok a poprípade rezervačná zmluva pri kúpe nehnuteľnosti.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. apríl 2024 08:57